Tränar vidare under beredskapen

Första månaden i beredskap har passerat för soldaterna i Nordic Battlegroup (NBG). Ingenjörkompaniets soldater i Eksjö tränar för att vidmakthålla sina kunskaper och färdigheter. Samtidigt tränar sig Fältarbetsskolans elever i att leda utbildning.

Ingenjörsoldater i NBG övar strid under sin beredskap. Foto: Georg Ekholst/Ing 2/Försvarsmakten
Övningsledaren från Fältarbetsskolan, kadett Tomas Brusebäck.
Övningsledaren från Fältarbetsskolan, kadett Tomas Brusebäck. Foto: Georg Ekholst/Ing 2/Försvarsmakten
Chefen för NBG hade tid att ta en fika med soldaterna under besöket i Eksjö.
Chefen för NBG hade tid att ta en fika med soldaterna under besöket i Eksjö. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten
Övningsledaren från Fältarbetsskolan, kadett Tomas Brusebäck. Foto: Georg Ekholst/Ing 2/Försvarsmakten
Chefen för NBG hade tid att ta en fika med soldaterna under besöket i Eksjö. Foto: Maddelena Lago/Ing 2/Försvarsmakten

– Det är bra att både vi och eleverna på Fältarbetsskolan får övning samtidigt. Det är varierande stridsövningar och eleverna gör ett bra jobb, säger soldaterna i kompaniets andra ingenjörpluton. Just idag är det sammanstöt med motståndaren som tränas.

Ingenjörkompaniet står, liksom övriga förband i NBG, i beredskap sedan nyår. Första månaden av den totalt sex månader långa beredskapstiden har passerat. Efter en ledighet på några veckor har träningen fortsatt. De förmågor som kompaniets soldater har måste underhållas så att de inte tappar stinget. Framöver väntar också förbandsövningar tillsammans med andra delar av NBG. Övningarna fortsätter alltså precis som under hösten, det enda som skulle kunna ändra den planen är en order om insats.

Eleverna på Officersprogrammet vid Fältarbetsskolan är inne i en praktikperiod i sin utbildning. Att planera och genomföra förbandsutbildning med skarp ammunition står på programmet. Det är mycket att tänka på som övningsledare. Målet med övningen ska nås, säkerheten ska fungera och alla, chefer och soldater, ska övas i sin roll. Att träna sig i utbildarrollen med ett redan utbildat förband är en utmaning i sig.

Chefen besökte ingenjörerna

Chefen för NBG, brigadgeneral Stefan Andersson, besökte i veckan ingenjörkompaniet i Eksjö. Stefan Andersson redovisade utvärderingen från höstens övningsserie för kompaniet och beskrev nuläget vid stridsgruppen. Chefen skickade också med en tankeställare att börja fundera på vad de ska göra efter NBG-tiden. Gå tillbaka till sina tidigare arbeten respektive utbildning eller fortsätta i Försvarsmakten. Avslutningsvis påminde han dem om att de just nu är de bäst utbildade och övade soldaterna i hela Försvarsmakten.