Svenskar attackerade i Sar-e Pul

Under en patrull i de nordöstra delarna av provinsen Sar-e Pul utsattes svenska enheter ur PRT MES (Provincial Reconstruction Team Mazar-e Sharif) på söndagen för en attack i samband med att ett fordon skulle bärgas.

Svenska enheter genomförde en patrullering i syfte att öka lägesuppfattningen i ett område i de nordöstra delarna av provinsen Sar-e Pul, cirka 25 km från provinshuvudstaden Sar-e Pul. Patrullen skulle också bidra till ökad kunskap om ett område där Isafs närvaro över tiden har varit begränsad.

Inledningsvis bestod enheten av 15-20 soldater. På lördag kväll körde ett fordon fast och välte. Därefter tillfördes bärgningsresurser och stridsfordon 90 samt ytterligare skydd till styrkan. Under bärningen befann sig cirka 50 svenska soldater på platsen.
 
Bärgningen påbörjades i gryningen på söndagen och styrkan attackerades vid 10-tiden lokal tid med finkalibrig eld och raketgevär (RPG). Enligt de första uppgifterna besköts enheterna med åtta RPG-granater. Elden besvarades och attacken avvärjdes snabbt. Flygunderstöd tillkallades, men inga vapeninsatser genomfördes från luften.

En av angriparna är bekräftat död. Långa stridsavstånd och svår terräng gör det svårt att göra ytterligare verkansundersökning (BDA, Battle Damage Assessment).

Bärgningsarbetet fortsatte och på måndagsförmiddagen var alla svenska enheter ute ur stridsområdet. Ingen svensk soldat kom till skada under stridigheterna. Sar-e Pul är den sydvästligaste provinsen av de fyra i det svensk-finska ansvarsområdet.