Svenska soldater ledde attackflyg under strid

Under en gemensam operation utsattes i dag vid halv elva-tiden lokal tid afghanska och svenska enheter för beskjutning med finkalibrig eld och raketgevär. Elden besvarades och flygunderstöd kallades till platsen. Efter en styrkedemonstration från luften, så kallad ”show of force”, mattades striderna av något.

Senare fortsatte attackerna från motståndarna och fem laserstyrda bomber släpptes då mot angriparnas stridsställningar efter att svenska enheter visat in attackflyg. Det är för tidigt att säga något om resultatet av flyginsatsen.

Insatsen från luften gjorde att afghanska och svenska enheter kunde fortsätta den operation som pågår i det svensk-finska ansvarsområdet.

Under stridigheterna, som var över cirka 12:30 lokal tid, körde också ett fordon fast och fick bärgas. Ingen svensk personal har skadats.

De afghanska styrkorna leder operationen och de svenska enheterna stödjer.