Strider på film

Den 8 oktober var svenska Isaf-soldater i strid vid byn Nawshar Ali Zayi, 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. Försvarsmakten visar nu för första gången rörliga bilder på svenskar i strid.

Löjtnant Jonas Brobakke, plutonchef på FS 19, var med vid attacken den 8 oktober i byn Nawshar Ali Zayi.
Löjtnant Jonas Brobakke, plutonchef på FS 19, var med vid attacken den 8 oktober i byn Nawshar Ali Zayi.
Löjtnant Jonas Brobakke, plutonchef på FS 19, var med vid attacken den 8 oktober i byn Nawshar Ali Zayi. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/ Försvarsmakten
Löjtnant Jonas Brobakke, plutonchef på FS 19, var med vid attacken den 8 oktober i byn Nawshar Ali Zayi. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera/ Försvarsmakten

Jonas Brobakke var plutonchef för den pluton i FS 19 som hamnade i strid den 8 oktober.

- Vi var ute på vanlig patrullering och hade som uppgift att fotografera tre byggnader i byn där det var känt att motståndarna brukade uppehålla sig. När vi var klara och skulle dra oss tillbaka blev en fotpatrull beskjuten med raketgevär, som träffade bara fem meter ifrån dem, säger Jonas Brobakke.

När motståndarna skjutit mot soldaterna drog de sig tillbaka in i byggnader och bakom murar i byn. Synliga för soldaterna fanns bara kvinnor och barn. Plutonen var väl förberedda och hade planerat för strid.

- Varningssignalerna fanns där hela tiden. Plötsligt var alla vuxna i byn försvunna. Då anade vi att något var på gång.

Motståndarna använder civila som skydd

Jonas bedömer att antalet motståndare var 10-12 personer, medan antalet Isaf-soldater var runt 30. Flygunderstödet som kom för att bistå kunde inte göra så mycket på grund av att det var så många civila på platsen. Plutonen gjorde en anfallsrörelse framåt cirka 800 meter för att trycka undan motståndarna. Detta pågick under ungefär fem timmar.

- Det mest frustrerande var att vi inte kunde besvara elden eftersom motståndarna använde civilbefolkningen som skydd, och då kan vi naturligtvis inte skjuta, säger Jonas Brobakke.

Inga svenska blev skadade under striden, och det är oklart om några motståndare träffades. Plutonen lyckades driva motståndarna västerut, bort från byn.

De svenska soldaternas närvaro i byn är en del i den taktik som används allt mer inom hela Isaf.

- De trodde nog först av vi skulle åka därifrån efter ett kort besök. Genom att vara ständigt närvarande kunde vi både bygga upp säkerheten och ett förtroende hos byns befolkning, säger Jonas Brobakke.

Framgångsrika operationer

Vid ungefär sextio tillfällen var svenska soldater i Afghanistan inblandade i strider under 2010. Det är en ökning med cirka 25 procent jämfört med året innan. Sedan FS 20 tog över i Afghanistan i december 2010 har de varit inblandade i 15 stridskontakter. Tre av dem var IED-attacker, alltså hemmagjorda sprängladdningar.

Svenskarna har tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor den senaste tiden genomfört två stora operationer för att förhindra motståndarsidan att etablera sig. Under operation ”Kitty”, sydväst om Sar-e Pol, la 128 motståndare ner vapnen. Under operation ”Ebtekar” väster om Mazar-e-Sharif greps ett hundratal motståndsmän och många flydde området.