Sjukvårdsutbildning sätts på skarpt prov

Vid lunchtid på tisdagen skedde en bilolycka vid Försvarsmaktens övningsfält utanför Skövde. En grupp soldater från Wilska kompani vid P 4 övade på fältet och var snabbt på plats vid olyckan för att hjälpa till.

Albin Gustavsson, Sebastian Magnusson, Jonas Karlsson, Daniel Gabrielsson, Linus Lindespång, Henrik Sundberg, Niklas Andersson och Rikard Jessen Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

– När vi hörde en rejäl smäll och kraftiga inbromsningar satte vi oss direkt i vårt fordon och tog oss till olycksplatsen, säger korpral Albin Gustavsson.

Vid olycksplatsen

På väg till olycksplatsen fördelade soldaterna uppgifterna mellan sig för att snabbt kunna komma igång med att hjälpa till. Väl på plats såg soldaterna vad som hänt, en lastbil och en personbil hade krockat. På platsen rådde kaos och soldaterna fick nu stor nytta av den omfattande sjukvårdsutbildning de genomgått.

– Vi började med att ta in situationen samt att ringa räddningstjänsten. En kvinna, passageraren i bilen, var uppenbart chockad och hade lyckats ta sig ut ur fordonet. Vi hjälpte henne att sätta sig ned och fixerade nacken på både henne och föraren av bilen, en medelålders man. Mannen gick inte att få ut ur bilen då den var alltför demolerad så vi försökte göra det så bekvämt som möjligt för dem med hjälp av filtar och klädesplagg.

Sjukvårdsutbildningen fungerade

Soldaterna röjde upp olycksplatsen. De placerade sig som trafikvakter för att sänka farten på trafiken förbi platsen och för att informera övriga trafikanter om vad som hade hänt. När räddningstjänsten kom på plats så assisterade soldaterna med att klippa upp taket på den demolerade bilen samt att flytta personerna från fordonet till de väntande ambulanserna.

– Det var skönt att se att den sjukvårdsutbildning vi fått från det militära verkligen var till stor hjälp vid ett skarpt läge. Det var aldrig någon tvekan över vad vi skulle göra eller hur vi skulle göra det, avslutar Albin.

Gruppen av soldater fick beröm för sin insats dagen efter. En civil sjuksköterska som också hjälpte till vid olycksplatsen hörde av sig till förbandet och lovordade soldaterna för deras arbete på olycksplatsen.