Rekryterna rycker framåt

En efter en kallas rekryterna vid livkompaniets första pluton fram för att visa upp vad de lärt sig. Under olika moment granskas rekryternas agerande av sina instruktörers kritiska ögon. Det är examination av momentet ”patrull”, på den grundläggande militära utbildningen.

Rekryt Johannes Andersson, sattes på prov under examineringen av projekt 2 - patrull. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Niklas Persson siktar mot en specialistofficerskarriär inom logistik.
Niklas Persson siktar mot en specialistofficerskarriär inom logistik. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
En fiende dyker plötsligt upp i snåret och öppnar eld i ett av examensmomenten.
En fiende dyker plötsligt upp i snåret och öppnar eld i ett av examensmomenten. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Niklas Persson siktar mot en specialistofficerskarriär inom logistik. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
En fiende dyker plötsligt upp i snåret och öppnar eld i ett av examensmomenten. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

I år startade en ny utbildning som är ingången till Försvarsmakten nu när värnplikten blivit vilande. Grundläggande militär utbildning eller GMU som utbildningen kallas, är tre månader lång. Nu har rekryterna i Halmstad klarat av den första månaden, och den avslutades med en examination. Rekryterna ska nu till exempel kunna inta eld- och skyddsställning, framrycka och strida i stridspar och ta hand om en stridsskadad.
– Examinationen görs för att kontrollerna rekryternas kunskaper, men det är lika mycket en kontroll av oss instruktörer, för att se om vi utbildar på rätt sätt, säger kapten Andreas Westermark.

Rekryterna Johannes Andersson och Niklas Persson står och väntar på sin tur och försöker hålla värmen i snålblåsten samtidigt som de summerar sina erfarenheter av den första månaden.
Johannes Andersson hade haft tankar på att jobba i Försvarsmakten ett tag. När värnplikten blev vilande hade han redan blivit uttagen till en tjänst som försvann.
– Jag tänkte att, nej, där rök den chansen. Men så fick jag reda på GMU och jag ansökte direkt, förklarar han.
– Det är riktigt bra här! Det är intressant, hårt och kul. Jag tycker att utbildningen på Lv 6 har motsvarat alla förväntningar jag hade innan jag kom hit, fortsätter Johannes Andersson.
– Det är kul och utmanande, säger plutonskamraten Niklas Persson. Men det är också tuffare än jag trodde det skulle vara. Men som jag ser det är tuffare bättre.

Uppskattad fältvecka

Förra veckan genomförde alla rekryterna en fältvecka som gav mersmak.
– Jag har varit med i hemvärnet tidigare och tänkte att fältveckan skulle bli lugn, men det var hårt på riktigt, säger Johannes Andersson. Alla är nya och alla måste lära sig eftersom det är tillsammans som grupp vi ska prestera. Det gör också att alla utvecklas snabbt på en sådan övning.
– Fältveckan är det roligaste vi gjort hitintills, säger Niklas Persson. Och det märks att vi utvecklas. Alla har blivit mycket starkare fysiskt. När jag tog på mig full utrustning och packning första gången tänkte jag bara på hur tungt det var. Nu tänker man inte ens på packningen längre.
 
De båda rekryternas upplevelser av utbildningen är lika, precis som deras framtidsplaner. Båda siktar mot en specialistofficerskarriär. Johannes vill arbeta inom telekrig medan Niklas vill rikta in sig mot logistik.
– Jag har hela tiden haft logistik som mål, och den planen ligger fast, säger han.

Några råd för dem som funderar på GMU?

– Ta chansen och sök!, säger Johannes Andersson. Det är en skön stämning här och jag tror att soldatlivet är en livsstil som passar många.

Tidigare har rekryterna haft en ledig helg, men nu väntar den första längre ledigheten. Fem dagars permission, sen är det full fart igen.