Mer fokus på den enskilde under GMU

I Dalarnas djupa tallskogar, strax utanför Falun, har Sveriges första GMU-rekryter (grundläggande militär utbildning) rullat ut sina liggunderlag på den snöbeklädda skjutbanan. Klädda i vita snödräkter ligger de sida vid sida med sina automatkarbiner riktade mot skjutvallens måltavlor. De tänker på sin andning.

Under rasten passar rekryten Svalmark på att dricka en värmande kopp te med russin och nötter. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Anette Arksand, sjukgymnast och ergonom från Livgardet, talar med rekryterna om hur man undviker förslitningsskador.
Anette Arksand, sjukgymnast och ergonom från Livgardet, talar med rekryterna om hur man undviker förslitningsskador. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Omställningen till det nya GMU-livet gick förvånande fort, tycker rekryten Cecilia Landgren.
Omställningen till det nya GMU-livet gick förvånande fort, tycker rekryten Cecilia Landgren. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
En utbildning i Försvarsmakten innebär ofta ett minne för livet. Rekryten Ibrahim passar på att ta en bild av sina nya vänner.
En utbildning i Försvarsmakten innebär ofta ett minne för livet. Rekryten Ibrahim passar på att ta en bild av sina nya vänner. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Anette Arksand, sjukgymnast och ergonom från Livgardet, talar med rekryterna om hur man undviker förslitningsskador. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Omställningen till det nya GMU-livet gick förvånande fort, tycker rekryten Cecilia Landgren. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
En utbildning i Försvarsmakten innebär ofta ett minne för livet. Rekryten Ibrahim passar på att ta en bild av sina nya vänner. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

– Andas med buken! När pipan rör sig långsamt upp och ned - då andas ni rätt. Nu tar ni ett nytt andetag och finriktar i sex sekunder, manar 1. sergeant Krister Hedren som är övningsledare.
Han går från rekryt till rekryt, sätter sig på huk och kontrollerar att alla ligger på rätt sätt och håller korrekt i de oladdade vapnen. Tyngden ska ligga på vänster ben, högra benet uppdraget och en vertikal linje mellan vänster armbåge och handled. Dessutom måste alla följa säkerhetsbestämmelserna – till punkt och pricka.
– Säkerheten här är otroligt hög. Jag visste att det var viktigt med säkerhet innan jag började, men blev ändå förvånad över att man är så noggrann med så mycket, säger 23-åriga Cecilia Landgren som är en av rekryterna.

Tydligt avgränsad examination

Från mitten av januari till mitten av april ska Cecilia och 28 ungdomar från hela Sverige genomföra grundläggande militär utbildning på Dalregementsgruppen i Falun. Utbildningen innefattar bland annat säker vapenhantering och kunskap om Försvarsmaktens värdegrund.
– Min målsättning är att våra rekryter ska ta anställning i Försvarsmakten och bli våra nya kollegor. Som plutonchef och föregångsman är det därför viktigt att man följer Försvarsmaktens värdegrund samt ger rekryterna en röd tråd i utbildningen, säger plutonchefen kapten Magnus Sicard.
Efter utbildningen ska rekryterna kunna placeras som hemvärnssoldater vart som helst i Sverige. Därför måste instruktörerna följa den enskilde rekryten noggrant och göra en tydlig avgränsning i vad som ska klaras under examinationstillfällena.
– Det är mycket fokus på den enskilde nu jämfört med tidigare utbildningssystem. Min roll är bland annat att mentorera min personal så att de gör rätt saker på ett säkert sätt kopplat mot den övergripande målsättningen, säger Magnus Sicard.

Nya rutiner

Några hundra meter från de skjuttränande rekryterna har en annan grupp med rekryter precis haft en 10-minuters rast. Ingen av dem har tagit på sin värmejacka, trots att löjtnant Mattias Johansson från Gävleborgsgruppen rekommenderat dem att förstärka klädseln under rasten.
– Okej, ni fryser kanske inte nu, men om ni är svettiga efter en övning och det är kallt ute så blir kroppen snabbt kall. Det tar kanske 30 sekunder att ta på sig värmejackan, och den håller er garanterat varma och pigga när det är kallt, manar Mattias.
– Är det någon som tycker annorlunda, frågar han vänligt, men alla verkar hålla med om att jackan är en vän i vintern.
– Mycket av det vi lär oss är ganska självklart egentligen, men det kan vara svårt att fokusera när man är trött. Jag är i en ny miljö med nya kamrater och jag har en ny dygnsrytm. Jag sover mer nu än i början av utbildningen, säger Fadi Ibrahim, 20 år från Stockholm.

Helhetsbilden viktig

Det finns flera anledningar till varför ungdomar väljer att göra GMU. Under första veckan genomfördes ett personligt samtal med intressekoll.
– Ungefär 30 procent hade tänkt fortsätta inom hemvärnet. Bland de resterande ville cirka 30 procent fortsätta inom andra delar av försvaret eller polisen och 30 procent såg det som ett civilt meritvärde. Det är en stor utmaning för oss att få fler att vilja fortsätta inom hemvärnet, och det handlar mycket om att kunna entusiasmera. Det gäller särskilt dem som inte tänkt sig en framtid inom hemvärnet, säger Magnus Sicard.
– På tre månader ska vi göra rekryten till soldat. Det är en stor omställning, och det gäller att alla förstår helheten för att övningarna ska kännas meningsfulla. För mig är det mesta självklart, men rekryten förstår inte alltid att A leder till B. Just här måste man vara lyhörd med både öra och öga och kunna se när kunskapen inte går in, säger Krister Hedren.