Marinbasens nya soldater

Samma vecka som Marinbasen tog emot de nya rekryterna för den grundläggande militära utbildningen (GMU) påbörjade 23 så kallade GSS, (gruppbefäl, soldat eller sjöman) sina provanställningar på Marinbasen.

Viktor Hättström gjorde fälttestet på dagens bästa tid, 10 minuter och 15 sekunder. Jag har legat av mig lite sen sist, sa han med glimten i ögat. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Arne Malmqvist går igenom testet med soldaterna.
Arne Malmqvist går igenom testet med soldaterna. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Viktor Hättström, blivande gruppbåtsförare.
Viktor Hättström, blivande gruppbåtsförare. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Mikael Karlsson, tillhörde år 2000 Marinbasens insatsstyrka.
Mikael Karlsson, tillhörde år 2000 Marinbasens insatsstyrka. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Arne Malmqvist går igenom testet med soldaterna. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Viktor Hättström, blivande gruppbåtsförare. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Mikael Karlsson, tillhörde år 2000 Marinbasens insatsstyrka. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten

Anställningen börjar med utbildning inom olika områden. Teoretiska PRIO-utbildningar där man får lära sig att registrera arbetstid, beställa resor och göra inköp till rent fysiska som livräddning. De första veckorna läser soldaterna tillsammans för att därefter delas in i två inriktningar, militärpolis (MP) och gruppbåtsförare (G-båtsförare). Tjänsten som de anställs mot är antingen till en utav tre stycken IBSS-styrkor (insatsberedda skyddsstyrkor) eller mot FP-pluton (Force Protection). IBSS-styrkorna har som huvuduppgift att genomföra insats mot prioriterade objekt i södra Sverige. Vissa IBSS-styrkor är båtburna del av tid då deras objekt är baserade vid vatten, vidare skall sjöförbandens baseringar (ordinarie och tillfälliga) bevakas. Då är båtförmågan en avgörande faktor. FP-pluton har till uppgift att bevaka sjöförbandens fartyg när de är baserade vid tillfälliga baser, internationellt som nationellt. Befattningar som båda enheterna behöver är bland annat militärpoliser, G-båtsförare, fordonsförare och sjukvårdsutbildad personal.

Något som också måste göras är ett fysiskt test, Fälttest 2000 meter, vilket går ut på att springa två kilometer på flack bana med stridsutrustning. Stridsutrustningen består bland annat av fältuniform eller overall, marschkängor 90, AK 5 alternativt atrapp, hjälm, kroppsskydd, stridsväst och en-liters vattenflaska. Tidskravet för att uppnå godkänd nivå för den här kategorin soldater är 13 minuter och 30 sekunder. Just den här dagen blåste det kallt och var en smula snöblandat regn på marken.
– Det handlar mer om pannben än om väder och vind för att klara det här testet, berättar Arne Malmqvist, testledare. Det är inställningen som gör det, det är ett tungt och obekvämt test.

Viktor Hättström 23 år och från Askersund, gjorde 2007 värnplikten på Livgardet men var då inte sugen på en fortsättning inom det militära. Viktor började istället arbeta men blev sedan varslad som nyligen anställd. Viktor började studera och hade funderingar på polishögskola när han såg annonseringen för dessa jobb. I det läget kändes det helt rätt att söka.
– När jag tänker tillbaka så hade jag det ganska bra ändå i det militära. Det är skönt att ha fått vara civil ett tag och ha provat på att jobba och studera. Jag kommer bo på logement ett slag tills jag lärt känna stan sen skaffar jag en lägenhet så det kommer kännas som ett jobb och inte som lumpen. Jag ska tillhöra G-båtsgruppen, jag var utbildad MP på Livgardet och vill skaffa mig mer och mer utbildning. Framöver kan jag tänka mig polisyrket men kanske också officer beroende på hur det känns. Än så länge trivs jag jättebra, det är ett bra gäng berättar Viktor.

En annan kille som påbörjat sin anställning är Mikael Karlsson 30 år och från Karlskrona.
– Jag gjorde lumpen 2000 och tillhörde insatsstyrkan på Marinbasen. Jag hade jobb men ville göra något annat. Jag tror jag kan utvecklas mer här än på mitt förra jobb så när jag hittade jobbet på hemsidan så var det inget att tveka på. Jag har haft intresset kvar sen lumpen men just då var det så många nedläggningar inom försvaret så det kändes inte lönt att fortsätta just då. Jag ger det här några år, sen blir det kanske något annat inom Försvarsmakten. Jag är en landkrabba och MP lockade mer eftersom jag saknar sjövana.

Nästa vecka börjar de båda grupperna inom sina respektive inriktningar med några veckors teambuilding innan de ska vara operativa i vecka 24. En GSS-anställning kan löpa över åtta år och längst i tolv.