Jägarsoldater med insats i sikte

Vid Arméns jägarbataljon finns nu drygt 60 anställda soldater, 45 av dessa kom till bataljonen redan i oktober och för en vecka sedan anlände ytterligare 16. – Jag trivdes så bra när jag gjorde lumpen som jägare och nu får man dessutom betalt. Att vara ute i den här härliga miljön och skjuta och köra snöskoter är riktigt, riktigt roligt, säger Jon Olsson från Ludvika.

Jon Olsson från Ludvika gjorde lumpen på jägarbataljonen. Han muckade sommaren 2010 och är nu tillbaka som anställd.
Jon Olsson från Ludvika gjorde lumpen på jägarbataljonen. Han muckade sommaren 2010 och är nu tillbaka som anställd.
Jon Olsson från Ludvika gjorde lumpen på jägarbataljonen. Han muckade sommaren 2010 och är nu tillbaka som anställd. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
– Det är inspirerande att utbilda så motiverade soldater säger fänrik Johan Larsson, ställföreträdande plutonchef .
– Det är inspirerande att utbilda så motiverade soldater säger fänrik Johan Larsson, ställföreträdande plutonchef . Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Jon Olsson från Ludvika gjorde lumpen på jägarbataljonen. Han muckade sommaren 2010 och är nu tillbaka som anställd. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
– Det är inspirerande att utbilda så motiverade soldater säger fänrik Johan Larsson, ställföreträdande plutonchef . Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Efter de två inledande introduktionsveckor då soldaterna förutom utbildning i administrativa system bland annat fick fräscha upp sina kunskaper på handeldvapnet har utbildningen sedan tagit ordentlig fart. Fram till jul- och nyårsuppehållet har soldaterna genomgått den grundläggande jägarutbildningen och när de sedan kom tillbaka efter nyår stod den så kallade befattningsutbildningen på schemat.

Inspirerande

Under befattningsutbildningen får soldaterna, beroende på vilken tjänst de har, utbildning på olika vapentyper, sambandssystem, sjukvård, fordon och annat som de måste kunna för att lösa sina uppgifter.
– Det känns som vi kommit igång på allvar nu, det känns verkligen inspirerande att utbilda anställda som sökt sig hit frivilligt. De är väldigt motiverade att lära sig sina uppgifter, berättar fänrik Johan Larsson, ställföreträdande plutonchef som just nu utbildar soldaterna på automatgevär 90.

Automatgevär 90, Ag 90, är ett vapen främst anpassat för materielförstöring och bekämpning av fordon på avstånd upp emot 1500 meter. Ammunitionen har en kaliber på hela 12,7 millimeter.

Självklart att söka

Jonas Malmström, Linus Svensson och Eric Renström har alla gjort värnplikten i Arvidsjaur och är nu tillbaka. Det har till att börja med en provanställning på sex månader som sedan kan utmynna i en anställning på upp till åtta år. 
– Att göra lumpen som jägarsoldat var något som jag trivdes med, så bra att det var en självklarhet för mig att söka som anställd.  Nu har jag siktet inställt på att göra utlandstjänst och det kan bli Afghanistan 2012, berättar Jonas Malmström.

Eric Renström har redan gjort ett uppdrag i Kosovo och hann bara vara hemma en vecka innan han började som soldat på jägarbataljonen.
– Det känns bra att redan ha gjort en internationell insats, då har man fått lite rutin och vet mer om vad det innebär, berättar Eric.