Helikoptrar sätts på prov

Afrika är en världsdel med goda förutsättningar för att utveckla och öva förmågan att verka i varm och stoftrik miljö med helikoptrar eftersom klimatet där är varmt och det finns mycket sand. Av den anledningen befinner sig personal från såväl Luftstridsskolan och Helikopterflottiljen under ett antal veckor i Afrika.

I Afrika finns det gott om sand och det ger oerhört bra förutsättningar för att öva att landa med helikoptrar vid dålig sikt. Foto: Luftstridsskolan
Två helikopter 10B står lastade i en AN-124  på väg till Afrika.
Två helikopter 10B står lastade i en AN-124 på väg till Afrika. Foto: Helikopterflottiljen
Vid landning krävs munskydd och skyddsglasögon mot sanden.
Vid landning krävs munskydd och skyddsglasögon mot sanden. Foto: Luftstridsskolan
Spindlar är vanligt förekommande i Afrika.
Spindlar är vanligt förekommande i Afrika. Foto: Helikopterflottiljen
Två helikopter 10B står lastade i en AN-124 på väg till Afrika. Foto: Helikopterflottiljen
Vid landning krävs munskydd och skyddsglasögon mot sanden. Foto: Luftstridsskolan
Spindlar är vanligt förekommande i Afrika. Foto: Helikopterflottiljen

Värdefull kunskap

Två helikopter 10 lastades tillsammans med containrar och lastpallar med materiel i ett av världens största transportflygplan AN-124, till Afrika. I övningsområdet finns utmärkta förutsättningar att med stöd av enheter i Afrika utveckla svensk förmåga att kunna verka i en stoftrik miljö. Helikoptrar och materiel utsätts i den här miljön för stora påfrestningar, vilket ger flygunderhållsfunktionen värdefull erfarenhet inför kommande insatser.

- Internationella insatser kräver att vi behärskar saker som vi inte kan öva i Sverige, därför är denna kunskap oerhört betydelsefull som vi får i Afrika, säger Magnus Westerlund, chef för Helikopterflottiljen.

Nya lärdomar

Utöver att erbjuda goda övningsförutsättningar för den tekniska samt den flygoperativa tjänsten får deltagarna utbildning och praktik i de faror som djurlivet Afrika innebär. Här finns det såväl lejon, leoparder, noshörningar och elefanter. Här finns också de vanligt förekommande farorna såsom ormar, skorpioner och spindlar. Nya beteenden måste bli rutiner för att undvika att drabbas av ett ofrivilligt stick eller bett.

Ledordet är utbildning

Svensk personal kommer att under ett antal veckor att vara i Afrika. Under de inledande veckorna har Luftstridsskolan tillsammans med stöd från Helikopterflottiljen tagit fram utbildningsanvisningar som flyginstruktörerna kommer att utbildas i. Därefter kommer besättningar, och flygunderhållspersonal att utbildas för att ge Helikopterflottiljen förmågan att uppträda i en varm och stoftrik miljö.