Han söker rätt soldater

Från den förste mars ska det på heltid anställas ett hundratal soldater på P 7. Under fyra dagar har det intervjuats och testats för fullt.

– Min känsla är att många av dem som söker är väldigt duktiga. De verkar nyfikna på sitt nya jobb. Jag är nyfiken på dem också. Anställds soldter är nytt även för mig, säger kompanichefen Mathias Engblom, framtida chef för några av de sökande.

Kompanichefen Mathias Engblom ser fram emot att få anställda soldater. Foto: Anja Ljungberg/P7/Försvarsmakten
Beeptestet ger en bra bild av de sökandes kondition.
Beeptestet ger en bra bild av de sökandes kondition. Foto: Emma Ragnarsson/P7/Försvarsmakten
Foto: Emma Ragnarsson/P7/Försvarsmakten
Linnea Ramgren är nöjd med sin insats under dagen.
Linnea Ramgren är nöjd med sin insats under dagen. Foto: Emma Ragnarsson/P7/Försvarsmakten
Beeptestet ger en bra bild av de sökandes kondition. Foto: Emma Ragnarsson/P7/Försvarsmakten
Foto: Emma Ragnarsson/P7/Försvarsmakten
Linnea Ramgren är nöjd med sin insats under dagen. Foto: Emma Ragnarsson/P7/Försvarsmakten

– Jag tycker att det är positivt att så stor andel tidigare värnpliktiga från P7. Vi välkomnar förstås sökanden från hela landet men att så många som gjort värnplikten på P7 vill komma tillbaka är ett gott betyg på vårt ledarskap, tillägger han.

En av dem som sökt är Linnea Ramgren.
– Jag tror det var fler än jag som var nervösa i morse – men det har varit en rolig dag, säger Linnea.

Linnea är 22 år och jobbar inom restaurangbranschen idag men är sugen på nya utmaningar och har därför sökt till Trosskompaniet som kock.
– Jag tyckte att lumpen var kul. Jag gillade utmaningen och att vara i fält. När jag fick vykortet som P 7 skickade ut där det stod att det skulle anställas soldater tänkte jag direkt att jag skulle söka.
 
Linnea fick tillsammans med ett knappt 30-tal andra sökande under en dag genomföra fystester, säkerhetsintervju och en hälsoundersökning. De fick också träffa sina eventuella blivande chefer och kollegor. Daniel Lundberg från idrottsavdelningen på P 7 höll i det så kallade beep-testet som genomfördes för att testa konditionen.
– Överlag ser det bra ut. Visst är det varierande kondition men snittet är bättre än när vi har testat dem som söker till officer, säger han.

Fänrik Linus Laikmets är inte riktigt lika nöjd med styrkedelen.
– Många kom helt oförberedda trots att vi skickat ut innan vilka tester som ska genomföras. De som söker borde prioritera styrkan högre, tycker Linus.

På varken konditions- eller styrketesterna finns det några utsatta krav. Det är mest en sätt att kontrollera den fysiska statusen. Först när man är anställd finns det fysiska krav som måste uppfyllas, men då får man som anställd också träna på arbetstid: tre timmar varje vecka. Det är utöver den ”gratismotion” som soldatyrket bjuder på. På P 7 är gymmet välbesökt och där finns ett bra utbud av olika maskiner. För den som vill göra annat än att gymma finns även idrottshallen med många möjligheter och inte minst fina löparspår.

– Jag har tränat ganska varierat: gym, ridning och så har det blivit lite extra löpträning inför beep-testet, säger Linnea som är nöjd med sin prestation under dagen.

Major Mathias Engblom, kompanichef för trosskompaniet, kommer alltså att vara chef för dem som anställs. Därför har det varit viktigt för honom att vara med under dagen. Inom ett par veckor ska det stå klart vilka som erbjuds anställning som soldat på P 7 från och med den förste mars.

– Nu fortsätter urvalet med registerkontroller och sedan en personlig återkoppling från plutonchefen med ett jobberbjudande för de som nått hela vägen. Vi hoppas vara klara med det i slutet av vecka sex. Sedan kommer rekryteringsprocessen att fortgå över tiden. Stående insatsförband har alltid en pågående vakansrekrytering och vi kan redan se att vi kommer att behöva fler lastbilsförare och mekaniker, säger Mathias.