Finns Sveriges första mästerkock i Försvarsmakten?

Adam Frimodig som till vardags är resehandläggare på FMLOG sätts på hårda prov varje onsdag kl 20.00 i TV4 under tävlingen Sveriges mästerkock. I två tidigare program har vi fått se honom klara alla kluriga matlagningsutmaningarna och gå vidare som en av de 14 finalisterna.  Så passa på att följa hur han och de andra amatörkockarna kämpar om titeln Sveriges första mästerkock.

Adam Frimodig resehandläggare på FMLOG Foto: Cecilia Ekdahl/Försvarsmakten
Adam sätts på hårda prov under tävlingen Sveriges mästerkock
Adam sätts på hårda prov under tävlingen Sveriges mästerkock Foto: Linda Rosqvist/Försvarsmakten
Adam sätts på hårda prov under tävlingen Sveriges mästerkock Foto: Linda Rosqvist/Försvarsmakten

Varför sökte du till programmet Sveriges mästerkock?
Jag sökte eftersom jag var ute efter ett kulinariskt äventyr helt enkelt. Jag hade gärna åkt ut i någon av Försvarsmaktens insatser men det passar inte just nu när barnen är så små. Det fick som sagt bli en kulinarisk utmaning istället.

Vad är det här för en slags tävling?
Det är en utslagstävling där det gäller att laga den godaste maten. Från början var det 2000 personer och nu är vi 14 finalister kvar. Man kan säga att det är en variant av Idol men att vi lagar mat istället. Alla utmaningar vi får bedöms av en jury som består av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg. De bedömer vilka som får stanna kvar i tävlingen.

Oj, hur känns det att stå inför sådana mästerkockar?
Det var verkligen nervöst första gången. De inger en sådan respekt. Ska jag nämna en idol inom matlagning så hör Leif Mannerström till en av dem. Det han säger väger otroligt tungt.

Var kommer dit matlagningsintresse ifrån?
Det har jag nog fått från min mamma. Sedan började det på allvar när jag flyttade hemifrån och tvingades börja laga mat. Jag får nog också tacka min fru för när jag precis hade träffat henne blev det mycket matlagning för att imponera på henne.

Har du någon strategi hur du ska vinna?
Jag kommer att laga det jag själv tycker är gott och göra det så bra jag kan. Sedan är det upp till domarna att fälla avgörandet. Allt handlar ju till syvende och sist om tycke och smak.

Vad är det bästa med tävlingen?
Det är att jag får träffa likasinnade. Andra tröttnar snabbt på mitt tjat om mat men med mina medtävlande kan jag sitta i timmar och prata smaker och olika tekniker. Sedan är det ett riktigt feel-good-program. Inga pakter eller taskiga utröstningar bland deltagarna.  Åker man ut är det för att en proffsig jury inte tycker att man gjort ett nog bra jobb.

Favoriträtt?
Ungsbakad, plommonspäckad, fläskkarré med kokt potatis, brunsås och ärtor. Det är en riktig söndagsmiddag för mig.

Någon mat du inte gillar?
Gröt! Och så äter jag helst inte pannkakor, våfflor och sådant. Om nu inte barnen vill ha det förståss…

Har du något bra matlagningstips?
Våga vara enkel i köket. Det är så lätt att krångla till det och är det något som jag verkligen lärt mig är att man ska hålla sig till enkla, rena smaker. Det vinner man på, avslutar han med en menande blinkning.