Efterfrågad utbildning i repris

Det är andra året i rad kursen Prehospital hypotermi genomförs vid I 19:s Sjukvårdsskola. 25 deltagare - huvudsakligen från Försvarsmakten hade kommit för att få förståelse om kyla och kylskador.– En efterfrågad utbildning som höjdes till skyarna vid förra årets kursutvärdering, säger Roger Viktorsson, chef Sjukvårdsskolan, Försvarshälsan i Boden.

Officerarna Tony Gustafsson och Hans Rova utbildare med stor erfarenhet inom området. Foto: Stefan Bokvist/Försvarmakten
Intensivvårdsläkare Helge Brändström, från Umeå universitetssjukhus, närmast på bild.
Intensivvårdsläkare Helge Brändström, från Umeå universitetssjukhus, närmast på bild. Foto: Stefan Bokvist/Försvarmakten
Förbandsläkaren Klemens Laurin och hans grupp har bäddat ner sin patient i en pulka och provar förflyttning i djup snö.
Förbandsläkaren Klemens Laurin och hans grupp har bäddat ner sin patient i en pulka och provar förflyttning i djup snö. Foto: Stefan Bokvist/Försvarmakten
Intensivvårdsläkare Helge Brändström, från Umeå universitetssjukhus, närmast på bild. Foto: Stefan Bokvist/Försvarmakten
Förbandsläkaren Klemens Laurin och hans grupp har bäddat ner sin patient i en pulka och provar förflyttning i djup snö. Foto: Stefan Bokvist/Försvarmakten

Under två dagar i ett vintrigt Boden fick officerare, förbandsläkare och sköterskor från hela landet lära sig riskerna med kyla och fuktigt klimat. Deltagarna tog del av Försvarsmakten nya materiel men också kunskaper i att vårda uppkomna köldskador.

 Det var en rutinerad trio som utbildade. En av de var intensivvårdsläkare Helge Brändström från Umeå universitetssjukhus. Han har erfarenhet sedan mitten på 90-talet och har under många år samarbetat med Försvarsmakten. Senaste fem åren med vinterenheten och jägarbataljonen i Arvidsjaur där han lett ett forskningsprojekt med hjälp av värnpliktiga.
– Det är nödvändigt att både förebygga och ha en plan inför eventuella kylskador så man kan hantera de på ett riktigt sätt. Det är extra viktigt att ha kunskap om kyla och kylskador inom företag och organisationer som har sin affärsidé att genomföra arbete i kallt väder eller har ansvar för människor som vistas ute, säger Helge Brändström.
 
Officerarna Tony Gustafsson och Hans Rova var de två andra utbildarna med stor erfarenhet inom området.
– Viktigt är att deltagarna får förståelsen för kylan och inser att det är skarp verksamhet. Det får direkt en konsekvens av ett felaktigt agerande och köldskador kan uppstå, säger Tony Gustafsson, chef utbildningsavdelningen vid vinterenheten i Arvidsjaur.

Föreläsningar varvades med praktiska övningar. Deltagarna fick testa några enkla uppvärmningsövningar och hjälpa sin kamrat som börjat frysa om fötterna. De fick också bädda ner och dra kylskadad person i pulka.

Kursen är en av Försvarsmedicincentrums utbildningar under 2011.