”Det är ju 30 grader varmare i vattnet”

Ny vecka, ny vinterutbildning i Bodens garnison.  Just nu pågår den internationella kursen ”Dykning i subarktisk miljö”. Och subarktiskt är verkligen ordet. Kvicksilvret hade på torsdagsmorgonen sjunkit ner till dryga 30 minusgrader när det var dags för dykarna att ta klivet ner i Luleälvens vatten.

Neil Wolfe, en av de tre dykarna från USA som är med som observatörer på kursen . Här får han låna hörlurarna och prata med en av dykarna som befinner sig under isen.
Neil Wolfe, en av de tre dykarna från USA som är med som observatörer på kursen . Här får han låna hörlurarna och prata med en av dykarna som befinner sig under isen.
Neil Wolfe, en av de tre dykarna från USA som är med som observatörer på kursen . Här får han låna hörlurarna och prata med en av dykarna som befinner sig under isen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Jag kommer att få stor användning av de här kunskaperna i min forskning, säger Agneta Fransson.
– Jag kommer att få stor användning av de här kunskaperna i min forskning, säger Agneta Fransson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Daniel Lindman, dyktjänstledare vid Norrbottens regemente.
Daniel Lindman, dyktjänstledare vid Norrbottens regemente. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Neil Wolfe, en av de tre dykarna från USA som är med som observatörer på kursen . Här får han låna hörlurarna och prata med en av dykarna som befinner sig under isen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Jag kommer att få stor användning av de här kunskaperna i min forskning, säger Agneta Fransson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Daniel Lindman, dyktjänstledare vid Norrbottens regemente. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Utbildningar i ämnet subarktisk miljö är verkligen på tapeten i Bodens garnison den här tiden på året. Kurser, materielförsök och utrustningstester avlöser varandra på löpande band. Den pågående dykutbildningen har i år samlat åtta deltagare från sju länder, två svenskar, en från vardera Spanien, Polen, Litauen, Danmark, Norge och Frankrike. Förutom de åtta deltagarna finns även tre dykare från amerikanska flottan med som observatörer.

Fryser överallt

Årets kurs gör verkligen skäl för ordet subarktiskt, dryga 30 minusgrader i luften gör att eleverna verkligen får prova på dykning under is i strömmande vatten under extrema förhållanden.
– Ja, det här är extremt, det här skapar onekligen friktioner, packningar, ventiler, ja allt fryser direkt när man kommer upp ur vattnet. Men nere i vattnet är det ju 30 grader varmare, där ligger temperaturen på en plusgrad, säger Daniel Lindman, dyktjänstledare vid I 19 och kursansvarig.

Väl beprövat

Kursen genomförs under nio dagar och omfattar främst praktiska dykmoment men även en del teori. Under utbildningen läggs stor vikt vid säkerheten, helt enligt det svenska dyksäkerhetsreglementet RMS dyk. Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum, DNC, som formellt står för kursen men den planeras och genomförs av personal ur Norrbottens regemente och Försvarsmaktens vinterenhet.
– En mycket bra utbildning, instruktörerna har gjort den mycket lättförståelig. Det märks de kan sitt jobb och att det är väl beprövade metoder för dykutbildning i den här miljön, Neil Wolfe, en av de tre observatörerna från USA.

En av kursdeltagarna är svenska Agneta Fransson, forskningsdykare.
– Jag forskar ibland annat i arktiska områden om is dess egenskaper, nu bygger jag på mina dykkunskaper med den här vinterutbildningen. Det kommer jag att få stor användning för när jag till exempel ska montera mätinstrument under isen, berättar Agneta Fransson efter sitt första dyk i Luleälven.