Svensk enhet attackerad i Jowzjan – ingen skadad

Under torsdagen attackerades svenska Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) och afghanska nationella armén (ANA) i Darzab – provinsen Jowzjan med finkalibrig eld. OMLT och ANA besvarade elden. ANA genomförde tillsammans med den svenska enheten en fotpatrull i området kring sin patrullbas. Ingen materiel eller personal kom till fysisk skada under attacken.

Striderna pågick från klockan halv fem till strax innan klockan halv åtta lokal tid. Flygunderstöd begärdes till platsen som genomförde en styrkedemonstration, så kallade ”Show of force”. Ingen vapeninsats skedde från luften. Det svenska OMLT:t anmälde att samtliga ur den svenska enheten var tillbaka på patrullbasen vid 18-tiden. Förbandet klarade sig utan skador på vare sig personal eller materiel. Beskjutningen och striden är avslutad och verksamheten fortsätter nu som planerat.

Området Darzab ligger i provinsen Jowzjan, den västligaste provinsen av det svensk-finska ansvarsområdet, cirka 175 kilometer från Mazar-e-Sharif. Darzab har under en längre tid haft säkerhetsproblem med en rad attacker mot afghansk och svensk trupp under det senaste halvåret.