Svensk enhet attackerad i Jowzjan – inga svenskar skadad

Under måndagen attackerades en skyttegrupp ur tredje skyttekompaniet, delar ur stabskompaniet, PRT HQ och afghanska nationella armén (ANA). De besköts med finkalibrig eld och troligtvis granatkastare. Den svenska enheten genomförde en fotpatrull med ANA i Darzab, i provinsen Jowzjan, i västra delen av det svensk-finska ansvarsområdet.

Striderna pågick i varierad intensitet från klockan halv ett till strax innan klockan nio lokal tid. Flygunderstöd begärdes sedan det svenska förbandet rapporterade att de besköts med granateld och finkalibrig eld. Det var efter att ha börjat dra sig tillbaka till patrullbasen, vid klockan 15.30 som intensiteten i motståndarnas eldgivning ökade. Patrullen besvarade elden. En styrkedemonstration, så kallad ”Show of force” genomfördes av flyg. Ingen vapeninsats skedde från luften. Förbandet anmälde att samtliga ur den svenska enheten var grupperade på patrullbasen vid 16-tiden, varifrån striderna fortsatte till niotiden. Förbandet rapporterade att inga fysiska skador hade drabbat personal eller materiel, efter att stridskontakten konstaterats över. Syftet med fotpatrullen var att visa närvaro i området. Operationen är avslutad och verksamheten fortsätter nu som planerat.

Området Darzab ligger i provinsen Jowzjan, den västligaste provinsen av det svensk-finska ansvarsområdet, cirka 175 km från Mazar-e Sharif. Darzab har under en längre tid haft säkerhetsproblem med en rad attacker mot afghansk och svensk trupp under det senaste halvåret.