Nya krafter till artilleriet

Artilleriregementet fortsätter att anställa och på måndagen den 17 januari var det dags för 27 nya medarbetare att börja sin tjänstgöring. För några var det en gammal välkänd miljö de återvände till, men för andra var det en helt ny upplevelse.

Andreas ser fram emot nya utmaningar.
Andreas ser fram emot nya utmaningar.
Andreas ser fram emot nya utmaningar. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Varje dag börjar med BRAK-övningar, morgongymnastik.
Varje dag börjar med BRAK-övningar, morgongymnastik. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Andreas ser fram emot nya utmaningar. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Varje dag börjar med BRAK-övningar, morgongymnastik. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Den första veckan var intensiv för soldaterna. Utrustning hämtades och genomgångarna duggade tätt. Allt för att de ska veta hur det fungerar när det till exempel gäller saker som arbetstid, ledigheter med mera. De blev även informerade om de rättigheter och skyldigheter de har som anställda. Bland annat har de fått lyssna till vad personalhälsovården kan erbjuda och vart de kan vända sig i olika situationer.

Dags för något nytt

En av de nyanställda soldaterna är Andreas från Stockholm, han berättar:
– Jag har tidigare tjänstgjort som signalmatros på HMS Carlskrona och därigenom har jag varit och jobbat i andra länder. Efter det har jag studerat ett tag men nu kände jag att det skulle vara roligt att prova något nytt. Dessutom har jag aldrig varit så långt norrut förut. Så det ska bli intressant. Jag har ju hört talas om skidåkning och skoterkörning.  Just nu bor många av oss på logementen under provanställningen, men blir vi fast anställda så kommer vi att flytta ut i lägenheter på stan.  

Rekryteringen fortsätter

– 27 nya soldater känns som ett bra avstamp på det nya året, rekryteringen till regementets vakanta befattningar pågår kontinuerligt, både män och kvinnor är välkomna att söka. Vi ser mångfalden som en styrka. Våra olikheter som människor är en framgångsfaktor när vi ska genomföra våra uppdrag och de olika problem vi kan komma att ställas inför, säger kapten Anders Bergstrand, personalchef på 91. haubitsbataljonen.

Förbanden i Garnison Nord, Artilleriregementet, Norrbottens regemente och Norrbottens flygflottilj kommer att delta på Nolias utbildnings- och framtidsmässor under februari månad. Den första mässan genomförs i Piteå den 15 februari. Det fortsätter sedan i Umeå 17 februari, Sundsvall 22 februari och avslutas i Östersund den 24 februari
– Passa på och kom och prata med oss då så får du veta mer, avslutar Anders Bergstrand.