Isande utbildning för dykledare

Försvarsmaktens vinterenhet vid Norrbottens regemente genomför just nu den nya utbildningen ”Dykledarkurs i subarktisk miljö”. Under kursen får deltagarna bland annat dyka på 21 meters djup i strömmande vatten under ett drygt 60 centimeter tjockt istäcke.– En helt fantastiskt upplevelse, i Danmark har vi aldrig så här tjocka isar. Här får jag många nyttiga erfarenheter att ta med mig hem, säger Tomas Frederiksen, dykare i danska Sjöförsvaret.

En av deltagarna är David Mölleborg från Karlskrona, här agerar han dykskötare och håller hela tiden kontakt med dykaren i vattnet via ett kommunikationssystem.
En av deltagarna är David Mölleborg från Karlskrona, här agerar han dykskötare och håller hela tiden kontakt med dykaren i vattnet via ett kommunikationssystem.
En av deltagarna är David Mölleborg från Karlskrona, här agerar han dykskötare och håller hela tiden kontakt med dykaren i vattnet via ett kommunikationssystem. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kursledaren Dennis Bäckman berättar om dykutbildningen för radiolyssnarna.
Kursledaren Dennis Bäckman berättar om dykutbildningen för radiolyssnarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Danske Tomas Frederiksen trivdes som fisken i Luleåälvens iskalla vatten.
Danske Tomas Frederiksen trivdes som fisken i Luleåälvens iskalla vatten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av deltagarna är David Mölleborg från Karlskrona, här agerar han dykskötare och håller hela tiden kontakt med dykaren i vattnet via ett kommunikationssystem. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kursledaren Dennis Bäckman berättar om dykutbildningen för radiolyssnarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Danske Tomas Frederiksen trivdes som fisken i Luleåälvens iskalla vatten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Den här tiden på året är det högsäsong för utbildningar i ämnet subarktisk miljö. Kurser, materielförsök och utrustningstester avlöser varandra på löpande band. Den pågående dykledarkursen är en ny utbildning där syftet är att deltagarna skall få grundläggande förmåga att kunna verka som dykledare i subarktiskt klimat. Utbildningen pågår den 24 januari - 4 februari och har samlat fyra deltagare, tre svenskar och en dansk.

Säkerheten i fokus

Kursen är en påbyggnadsutbildning för dem som redan genomfört utbildningen ”dykning i subarktisk miljö”. Dykledarutbildningen som nu pågår är ytterligare ett steg i utbildningen av dykare och dykinstruktörer.
– Att vara dykledare innebär så mycket mer än att dyka. Som dykledare har man ett stort ansvar, framförallt är man ansvarig för säkerheten, berättar Dennis Bäckman, kursledare.

Under den första kursveckan varvas teoretiska pass med praktik på olika dykplatser.
– Idag på förmiddagen dök vi på Ängesholmen där det strömmar kraftigare och nu är vi här i Bredåker. Här är det inte är riktigt lika strömt men istället riktigt djupt, rakt nedanför vaken är det cirka 21 meter, fortsätter Dennis Bäckman.

Den andra veckan kommer sex nya elever som ska gå kursen ”dykning i subarktisk miljö”. Då får de fyra eleverna i dykledarkursen ytterligare praktik i rollen som dykledare.
– Ett bra upplägg där vi får varva mellan att vara dykledare, dyka och dykskötare, säger deltagaren David Mölleborg som till vardags arbetar vid Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum, DNC i Karlskrona.

Erfarna instruktörer

Sedan början av 50-talet har Försvarsmakten bedrivit dykverksamhet i Boden. Dykning har
genomförts under alla årstider vilket gjort att dykarna här uppe i norr behärskar ofta mycket svåra yttre förhållanden med bland annat strömmande vatten, sträng kyla, mörker och tjocka isar.
– Dykning är så olika beroende på var och i vilken miljö man dyker så man ska alltid utbilda sig där de främsta experterna finns. Och vad gäller dykning i strömmande vatten under is så finns experterna här i Boden, fortsätter David Mölleborg.

Härlig känsla

En annan av deltagarna är Tomas Frederiksen som är dykare och dykutbildare i danska Sjöförsvaret. Han fullkomligt lyste av entusiasm när kom upp efter dykningen på 21 meters djup under isen i Södra Bredåker utanför Boden.
– En helt fantastiskt upplevelse, i Danmark har vi aldrig så här tjocka isar. När man är där nere och tittar upp och ser solen genom isen är det enorm känsla. Jag är övertygad om att jag kommer ha många nyttiga erfarenheter med mig hem som jag kan använda i vår utbildning, avslutar Tomas Frederiksen.