IED-attack väster om Mazar-e-Sharif – ingen skadad

En svensk enhet från Camp Northern Lights utsattes under onsdagen för en IED-attack (hemmagjord vägbomb), i området väster om Mazar-e-Sharif. Ingen personal skadades under attacken som ägde rum ca klockan 13:30 lokal tid. Fordonet fick lättare skador.

IED-attacken ägde rum cirka 40 km väster om Mazar-e-Sharif och den svensk-finska campen. Attacken skedde under en patrullering tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor. Den svenska enheten kunde snabbt rapportera in IED-attacken och att ingen personal hade skadats.

Det skadade fordonet, av typen personterrängbil 6 (RG32), som fick lättare skador kunde transporteras bort från platsen för egen maskin. Situationen på platsen beskrevs som lugn och under kontroll. De svenska enheterna är återsamlade och operationerna planeras fortsätta enligt ordinarie planering. En utredning av händelsen har inletts.

Under en längre tid har afghanska säkerhetsstyrkor, med stöd av Provincial Reconstruction Team Mazar-e-Sharif (PRT MeS) patrullerat området väster om Mazar-e-Sharif för att öka säkerheten och stödja humanitära utvecklingsprojekt i området.