Frostigt filmpris

Försvarsmakten har tilldelats en hedersplankett vid den internationella militära filmfestivalen Eserciti e Popoli, Armed Forces and People, som hölls i november i Italien. Den belönade filmen Cold Weather Operations beskriver Försvarsmaktens vinterförmåga.

Mats Nyström och Emil Marczak vid Combat Camera, Försvarsmakten, har svarat för regi och produktion. Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Filmen producerades under 2010 och beskriver hur det är att verka i kallt väder, med mycket snö och ibland extrema temperaturer. Goda kunskaper om strid i vintermiljö gör svenska soldater väl förberedda för utmaningar i även andra miljöer, till exempel Afghanistan. Uppdraget att samordna och understödja utvecklingen av vinterförmågan ligger hos Försvarsmaktens vinterenhet, FMVE, i Boden och Arvidsjaur.

Emil Marczak och Mats Nyström vid Combat Camera, Försvarsmakten, har svarat för regi och produktion.

Vid filmfestivalen som hölls i Bracciano utanför Rom i Italien deltog 24 länder och Nato. Totalt tävlade 60 bidrag i sju olika kategorier. Detta var det andra tillfället som den svenska försvarsmakten blev uppmärksammad i den årliga filmfestivalen. 2008 tilldelades Sverige förstapriset i kategorin ”Institutionell kommunikation” med filmen ”Redo för insats”.