Förarutbildning först ut

Jul- och nyårsledigheten är över och verksamheten är igång igen på Artilleribataljonen. Närmast på programmet står olika övningar och utbildningar. En av de utbildningar som redan startat är lastbilsutbildningen som ska ge eleverna C-behörighet på körkortet.

”Har soldaterna det som krävs för att bli förare” Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Körning i stadstrafik.
Körning i stadstrafik. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Körning i stadstrafik. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Göte Kemi är en av de officerare som håller i lastbilsutbildningen, och han berättar:
– Just nu är det våra officersaspiranter och soldater som utbildas. Totalt är det 15 förare som utbildas i den här omgången. Utbildningen är densamma som på en vanlig trafikskola och de gör samma prov som alla andra som tar C- körkort civilt. Teoriprovet görs på Trafikverket i Luleå och uppkörningen genomförs av militär trafikinspektör i Försvarsmakten.

Vintern ställer högre krav

Utbildningen innehåller både praktik och teori, under torsdagen och fredagen var det körning i stadstrafik på schemat. Det är mycket att tänka på som ovan chaufför, bland annat uppmärksamhet, placering, hastighet och trafikuppträdande.
– Att förarna utbildas i vintermiljö ställer ytterligare krav. Det blir en del annat att tänka på för eleverna. Det kan till exempel vara mycket halt och spårigt på vägarna. Den senaste tidens snöfall har också gjort att det blivit höga plogvallar och när det är torr och kall snö bildas snörök, avslutar Göte Kemi.