Folkomröstningen i Sudan har startat

Som avslutning på det fredsavtal CPA (Comprehensive Peace Agreement) som skrevs på 2005 och avslutade ett 22 år långt inbördeskrig har det nu blivit dags för folket i södra Sudan att rösta om de ska bli en självständig stat eller om Sudan ska fortsatta vara ett land. Klockan åtta på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna och folk kunde sätta sina fingeravtryck på röstsedeln för att bestämma landets framtid.

Klockan åtta på söndagsmorgonen öppnade vallokalerna och folk kunde sätta sina fingeravtryck på röstsedeln för att bestämma landets framtid. Foto: Martin Lundmark/Försvarsmakten

Martin Lundmark har under ett års tid tjänstgjort som militärobservatör inom ramen för Unmis, den FN-mission som har till uppgift att övervaka implementeringen av CPA och rapportera om eventuella överträdelser mot vapenstilleståndet.

Under folkomröstningen ligger ansvaret för säkerheten på den lokala regeringen och vid varje vallokal finns vakter från SSPS (Southern Sudan Police Service) beväpnade med automatvapen.
– Vi inom Unmis fortsätter med vår vanliga övervakning av CPA men antalet patruller är betydligt fler, säger Martin Lundmark. Det vi övervakar är framför allt truppförflyttningar, stamrelaterat våld och andra incidenter som involverar vapen.

Som observatör är han obeväpnad och har två uppgifter, samla information och rapportera vad han kommit fram till. Informationsinsamlingen sker i huvudsak genom patrullerna med JMT (Joint Monitoring Team) som består av två till fyra militärobservatörer, en tolk och två National Monitors. National Monitors är representanter för de två största stridande parterna som skrev på fredsavtalet regeringsarmén från norr, SAF (Sudanese Armed Forces) och rebellarmén från söder, SPLA (Sudan People's Liberation Army). En vanlig patrull innebär att ett JMT åker vag till någon av byarna i området och pratar med representanter för militära enheter och för den lokala civila ledningen. Civila ledningen kan vara allt från byhövdingar till ministrar och nivån på de problem som presenteras varierar därför mycket.

I Maridi som ligger strax norr om den kongolesiska gränsen är det förhållandevis lugnt. Det stora hotet är folks rädsla för den ugandiska rebellrörelsen LRA (Lords Resistance Army) som under sina räder mördar, stympar och våldtar. LRA var mycket aktiva i Maridiområdet under 2008 och 2009 och rädslan sitter djupt.
– Tyvärr hade vi en attack där beväpnade män gick in i en by i närheten och dödade två män och skadade ytterligare två män och en kvinna för bara två veckor sedan, berättar Martin Lundmark. Attacken har gjort att rädslan för nya attacker under folkomröstningen blivit ännu tydligare och att SSPS och den lokala milisen Arrow Boys har blivit betydligt mer synliga för att sprida lugn.

– När jag var ute i morse och pratade med folk utanför vallokalerna var stämningen lugn och de flesta var mycket glada över att det blivit dags att rösta, säger Martin Lundmark. Det är mycket folk i rörelse ute i stan och köer utanför alla vallokaler. Det verkar som att de flesta vill rösta på den historiska första valdagen trots att vallokalerna kommer att vara öppna fram till och med lördag.