– Det här är en utmaning, och jag vill visa vad jag går för, säger Simon Palm från Göteborg. Jag ser också fram emot kamratskapet.
För Simon är det en pojkdröm som går i uppfyllelse när han nu ska få genomföra militär utbildning.
Under tre månader kommer rekryterna att utbildas för att uppnå grundläggande duglighet som soldater, och för att kunna fungera i grupp. Det handlar om att kunna ta hand om sig själv, och att kunna grunderna i vapenhantering, strid, sjukvård, skyddstjänst och soldatreglerna (folkrätt). Det är också viktigt att varje rekryt förstår Försvarsmaktens roll och uppgifter i samhället.
Positiv utmaning för alla
De nyanlända fördelas snabbt på logement och slussas vidare till förrådet för att hämta sin utrustning.
– Det ska bli spännande att prova uniformen, säger Annika Åström.
Hon är övertygad om att boendet på logement kommer att fungera, och ser särskilt fram emot den fysiska träningen som väntar.
– Jag vill utmana mig själv, och jag tror att jag kommer att få stor nytta av den ledarskapsutbildning vi kommer att få. Jag är intresserad av ledning och logistik.
Annika är från Sandviken, men är mycket nöjd med placeringen i just Halmstad:
– Jag har hört så mycket bra om både staden och garnisonen.
Luftvärnsregementet utbildar fem plutoner under den första GMU-omgången.
– Det här ska bli roligt, säger Mattias Yngvesson, en av de officerare som ska utbilda rekryterna. Det som är annorlunda för oss som nu ska utbilda frivilliga rekryter är framförallt det stora åldersspannet, som kan variera mellan 20-40 år, och att de är uttagna till så olika typer av tjänst och fortsatt utbildning.
– Det ställer högre krav på oss att leverera en rolig och intressant utbildning, säger Christoffer Ejbyfeldt. Annars kommer de helt enkelt att välja något annat.
Många framtida möjligheter
Efter GMU kommer de rekryter som genomfört utbildningen med godkänt resultat att antingen kunna söka anställning som soldat, skriva kontrakt med hemvärnet, eller utbilda sig vidare mot officers- eller specialistofficersyrket. Det kommer att finnas soldattjänster att söka både på Lv 6 och på teknisk bataljon på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) för den som klarar de 15 olika examinationerna under GMU, och som dessutom bedöms vara lämplig för fortsatt verksamhet i Försvarsmakten.
Det är inte bara pojkdrömmar som går i uppfyllelse, även en och annan tjej har väntat på och längtat efter inryckningsdagen. Elin Nylander, snart 22 år, har funderat på militär utbildning ända sedan hon fick hem papper i brevlådan om att göra lumpen när hon var 18 år. Nu är hon redo:
– Jag tror att jag är ganska väl förberedd. Äntligen är jag här!