Thailändska piloter och tekniker klara för hemfärd

Efter tio månader i Sverige är nu de fyra thailändska piloterna, som utbildats på F7, klara att fara hem. Tillsammans med tjugo thailändska tekniker, som också fått sin utbildning i Sverige, skall de betjäna de första sex gripenflygplan som anländer till Thailand i februari. På plats i Thailand finns sedan en månad tillbaka en svensk supportgrupp som skall hjälpa till vid införandet av flygsystemet.

Jackkrit Thammavichai loggar ett av sina flygpass. Foto: Håkan Brandt/Försvarsmakten
Den första soloflygningen är ett av Jackkrit Thammavichai bästa minne från utbildningen på F7.
Den första soloflygningen är ett av Jackkrit Thammavichai bästa minne från utbildningen på F7. Foto: John Lidman/Försvarsmakten
Den första soloflygningen är ett av Jackkrit Thammavichai bästa minne från utbildningen på F7. Foto: John Lidman/Försvarsmakten

Det har varit en tuff tid för de thailändska eleverna, med högt studietempo och ett väder de inte är vana vid. Och hemma väntar inte bara familjerna, utan även uppgiften att introducera JAS 39 Gripen i det Thailändska flygvapnet.

– Vi har mycket att göra när vi kommer hem våra arbetsplatser, men först och främst är det naturligtvis skönt att komma hem till familjen, säger Jackkrit Thammavichai, en av de fyra Gripenpiloterna.

I februari skall de sex första gripenflygplan som Thailand beställt levereras, två enkelsittsare (C) och fyra dubbelsittsare (D). Sedan mitten av november har en grupp svenskar från F 7 varit på plats i Surat Thani och förberett ankomsten av flygplanen och eleverna. Bland annat skall supportgruppen hjälpa till med kursplaner och administration till den del av utbildning av piloter och tekniker som kommer att genomföras i Thailand.

Vistelsen för eleverna har mestadels gått smidigt. En av fördelarna med F 7 är dess läge. Det lite avskiljda läget uppmuntrar till studier och träning. Men man kan inte leva på studier och träning allena, och det är här som den svenska byråkratin ibland visat färg; vill man skaffa bil och tv-abonnemang skall man ha svenskt personnummer. Inga problem har dock varit för stora för att lösas. Och thailändarna har känt stort stöd från sina svenska kollegor.

– Vi är nog ganska lika, thailändare och svenskar, säger Jackkrit Thammavichai. Vi har sunda värderingar och vill hjälpa varandra vilket gjorde att det inte blev några större problem, vare sig under utbildningen eller på fritiden. Vi har haft kontakt med många, både på flottiljen och på andra ställen, och verkligen känt att vi fått det stöd vi behövt.

Fler elever på väg

Förutom de fyra flygeleverna har tio tekniker och fem flygstridsledare utbildats på F 7. Och redan efter nyår kommer ytterligare tio flygtekniker. De har under hösten utbildats i Halmstad och kommer att göra sin så kallade OJT (On Job Training) på F 7, fram till midsommar. De får dessutom sällskap av sex thailändska flygelever som anländer till F7 i slutet på februari för att genomföra en kortare flygutbildning på ungefär fyra månader.

Jackkrit och hans kollegor har nu en lång flygresa framför sig, och även om de kommer sakna kollegorna i Sverige kan de nu ta en tids ledighet med familjen…och kanske spela lite golf.