Stridskontakt i Sar-e Pul – inga svenskar skadade

Under onsdagen och torsdagen attackerades enheter ur tredje skyttekompaniet, delar ur stabskompaniet och svenska OMLT samt afghanska säkerhetsstyrkor (ANSF) med finkalibrig eld. ANSF ledde den gemensamma operationen i ett område ca 40 km söder om staden Sar-e Pul och de svenska enheterna stödde och genomförde mentorering.

Stridsaktiviteterna som började vid lunchtid på onsdagen var främst riktade mot de afghanska enheterna men under onsdagen var också svenska enheter i intensiv strid. Flygunderstöd begärdes både under onsdagen och torsdagen. Styrkedemonstrationer, s.k. ”show of force”, genomfördes men det gjordes ingen vapeninsats från luften. Onsdagens attacker upphörde vid 17-tiden och återupptogs igen på torsdagen vid 12-tiden lokal tid. Stridskontakten avbröts slutligen vid halv tvåtiden på torsdagen. Enheterna kunde därefter återvända till sina respektive camper. Operationen är nu avslutad. Området ligger i de sydvästra-delarna av det svensk-finska ansvarsområdet i provinsen Sar-e Pul där det varit ett försämrat säkerhetsläge. I och med den gemensamma operationen kunde afghanska säkerhetsstyrkorna nu visa närvaro i området och provinspolischefen kunde genomföra möten med byäldstar. Befolkningen i byarna berättade att säkerhetsläget är dåligt och att de uppskattade ANSF:s och Isaf:s närvaro. Ingen svensk personal eller materiel har kommit till skada under stridskontakten. Enligt de afghanska säkerhetsstyrkorna tillfogades de väpnade motståndet förluster och några har gripits.