Sista chansen att söka till Livkompaniet

Livkompaniet är en bra chans för den som vill vara med och bygga upp något nytt som syns. För som soldat i Livkompaniet, med uppgift att bland annat vakta Stockholms slott, blir man Försvarsmaktens ansikte utåt. Dessutom har en soldat i Livkompaniet mer fritid än många andra som arbetar heltid.

Livkompaniet erbjuder ett jobb där du syns. Sök jobb här senast den 11 december. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Kapten Anders Ahlner, du arbetar just nu intensivt med att ta emot ansökningar till Livkompaniet. Vem är det som passar för jobbet?
– Kraven är att man har genomfört svensk värnplikt och inte är pälsdjursallergiker (eftersom man vistas i miljöer med hästar och hundar). Man ska också ha en god fysik. Fysisk träning är en naturlig del av jobbet så det passar bra för den som gillar att träna och hålla sig i form. Som person måste man vara en bra lagspelare som gillar att lösa uppgifter tillsammans med andra. För den som gillar att synas och paradera är det också ett roligt jobb. Vi har många ärofyllda uppdrag, såsom statsbesök och riksmötets öppnande. Kungliga bröllop och liknande är också först och främst högvaktskompaniets uppdrag.

Vilka arbetstider är det som gäller?
– Normalarbetstiden är 40-timmarsvecka. Men som högvaktssoldat arbetar du dygnsvis, vilket innebär att du för varje arbetat dygn får en dags betald ledighet. I praktiken innebär det ungefär 50 dagar ledigt utöver ordinarie semester, som är från 28 dagar. Så för den som till exempel vill studera på distans är det en ypperlig möjlighet att kombinera studier och arbete.

Tjänar jag mer på att arbeta dygnsvis?
– Genom lönetillägg för obekväm arbetstid, helgtjänst och övningsdygn får du som högvaktssoldat ut bra extraersättning. Du kan räkna med cirka 40 000 – 50 000 kronor extra per år före skatt, på ingångslönen som ligger på 16 300 kronor.

Får jag åka på utlandstjänst?
– I högvaktstjänsten ingår inte internationell tjänstgöring. Men jag bedömer att den som väldigt gärna vill ska kunna växla tjänst inom förbandet och på så sätt få möjlighet att tjänstgöra utomlands.

Vart är min tjänst stationerad?
– Just nu utgår Livkompaniet från Livgardet i Kungsängen, men planerat är att kompaniet utgår från kavallerikasern på Lidingövägen i centrala Stockholm från och med hösten 2011.

Kan jag bo på förbandet?
– Som provanställd kan du låna en sängplats utan kostnad i logement på Livgardet. När du har en fast anställning finns det möjlighet att fortsätta hyra en sängplats till en viss kostnad. Just nu arbetar de nyanställda soldaterna på Livgardet för att förbättra boende och fritidsaktiviteter, till exempel genom en soldatmäss.

När börjar jobbet?
Lördagen den 11 december är sista ansökningsdag för soldater till Livkompaniet. Vi söker 120 stycken, så det finns goda möjligheter att bli en av dem om du söker nu! Vi kallar till testhelg den 22-23 januari. Några veckor efter det skickar vi ut anställningsbesked. Den 1 mars är det inryck.

Kan jag byta tjänst inom Livgardet om inte Livkompaniet passar mig?
– Vi kommer att göra så mycket vi kan för att bidra till flexibilitet mellan förbanden på Livgardet. Som anställd hos oss vill vi att du ska ha möjlighet att byta jobb inom förbanden, om det visar sig att du skulle passa bättre på en annan tjänst. Tveka inte, sök till Livkompaniet och pröva på ett jobb som du kan kombinera med studier och till och med ett visst resande.