Nytt år – ny utbildning

Snart är det dags. I slutet av januari rycker de första rekryterna in på en tolv veckor lång GMU – grundläggande militär utbildning – på P 7 och flera andra platser i Sverige.– En stor skillnad är att det blir prov under utbildningens gång. Över hela Sverige ska utbildning och krav vara samma, säger major Johan Möller, chef över Livkompaniet som har hand om utbildningen på P 7.

Andreas, Anton och Nina i en välkänd miljö: logementet där de sover. I bakgrunden skymtar ett skåp. Foto: Anja Ljungberg/P 7/Försvarsmakten
Kompanichef Johan Möller.
Kompanichef Johan Möller. Foto: Anja Ljungberg/P 7/Försvarsmakten
Kompanichef Johan Möller. Foto: Anja Ljungberg/P 7/Försvarsmakten

Han ser fram emot att de första rekryterna ska komma till P 7 den 24 januari. De flesta kommer att vara 18-26 år. Under 2011 kommer fyra omgångar GMU att genomföras på 23 platser i Sverige.
– Det kommer att bli väldigt intensiva veckor. Det är en viktig tid. Vi ska se om de som kommer passar hos oss, och de ska se om de trivs här, säger han.
Just de 36 som börjar på P 7 nu önskar en plats i Hemvärnet – nationella skyddsstyrkorna. I höst kommer 120 rekryter som vill bli anställda soldater i ett insatsförband. Eftersom utbildningen är likadan överallt, kan det finnas möjlighet att byta förband efter GMU om man skulle vilja, även till marinen eller flyget. Olika arbetsområden har dock, precis som när det gällde befattningar under värnpliktssystemet, olika krav som också måste vara uppfyllda. Den som söker GMU får önska var den vill komma.

Några som vet hur det är att vara ny som rekryt är de soldaterna som ligger inne nu. Deras utbildning kallas inte GMU men har i stort varit densamma. Andreas Hansson, förare, Anton Sävström, gruppchef och Nina Ågren, granatgevärsskytt minns väl den första tiden.
– I början var det väldigt tufft. Det blev mycket bättre efter ett tag, säger Andreas.
– Det var mycket nytt hela tiden. Men det sätter sig. Till slut kan man det bara, säger Anton.
– Man måste inse att det är en stor omställning och faktiskt ge det en chans. Man får ta en dag i taget och inte ge upp, säger Nina.

Det tog inte heller lång tid att inse att alla är lika nya.
– Det är många sköna människor här. Man kan snacka med alla, säger Andreas.
– Och eftersom alla gör samma saker i början – och då menar jag exakt samma saker – så kommer man nära varandra väldigt fort, säger Anton.
– Man måste visa stor hänsyn till varandra, säger Nina.

Även om utbildningen är tuff har de som går den mycket att se fram emot.
– Det största för mig är att jag fixat allt jobbigt. Jag är stolt över det jag klarat av, säger Nina.
– Jag har utvecklats väldigt mycket som person på ett väldigt positivt sätt, säger Anton.
– Det är en bra upplevelse att var här. Och det blir en bra merit att ha på sitt CV, säger Andreas.

För de nya rekryterna blir det ett späckat schema, där de har mycket att lära. Utbildningen i stort finns som pdf-fil i högerspalten på den här sidan. Under utbildningens gång kommer det att vara femton examinationer inom olika områden.
– Det här är ett jobb där det är viktigt att hjälpas åt, lösa saker tillsammans och vara en bra kamrat. Utbildningen är inriktad mot enskilda färdigheter men i slutänden är soldaten en del av en grupp, en pluton och ett kompani, säger Johan Möller, som tillsammans med cirka åtta befäl ska ge rekryterna de bästa möjligheter de kan få att visa att de har vad som krävs för en fortsatt karriär inom Försvarsmakten.