Julhälsning från Marinens musikkår

Närmare 400 besökare tog chansen när Försvarsmakten bjöd in till konsert med Marinens musikkår i S:t Nikolai kyrka på tisdagkvällen. Det mycket uppskattade programmet bjöd på musik i många olika stilar, från Tjajkovskij och Lars-Erik Larsson till John Lennon och Carola Häggkvist. Dirigent var Jonas Nydesjö och sångsolist Ida Sundelius.

400 personer njöt av Marinens musikkår i Sankt Nikolai kyrka. Foto: Selma Sedelius Försvarsmakten
– Vi ville bjuda in allmänheten för att också de ska få njuta av Försvarsmaktens traditioner, sa Hans Hansson.
– Vi ville bjuda in allmänheten för att också de ska få njuta av Försvarsmaktens traditioner, sa Hans Hansson. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Skönsjungande sångsolisten Ida Sundelius.
Skönsjungande sångsolisten Ida Sundelius. Foto: Selma Sedelius Försvarsmakten
– Vi ville bjuda in allmänheten för att också de ska få njuta av Försvarsmaktens traditioner, sa Hans Hansson. Foto: Sven-Olof Willhöft Försvarsmakten
Skönsjungande sångsolisten Ida Sundelius. Foto: Selma Sedelius Försvarsmakten

– Vi ville bjuda in allmänheten för att också de ska få njuta av Försvarsmaktens traditioner, i form av vår helprofessionella musikkår, sa Militärhögskolans chef, Hans Hansson, i sitt välkomstanförande. Marinens musikkår spelade tidigare på dagen vid julavslutningen för personalen på Militärhögskolan Halmstad och Försvarsmaktens tekniska skola.

Musikkåren har anor sedan 1680-talet och är idag Sveriges enda heltidsanställda militärmusikkår med 30 musiker. Kåren har sin hemvist i Karlskrona, men är en försvarsmaktsresurs och medverkar i en rad olika sammanhang runtom i landet, men även internationellt. De medverkar vid bland annat statsbesök, högvakter, tattoon, och vid spelningar på förband och konserter för allmänheten.

– Vi vill bjuda på ett riktigt musikaliskt gottebord, sa dirigenten Jonas Nydesjö efter den mäktiga inledningen ”Polonaise ur Julnatten” av Nikolaj Rimskij-Korskov. Vi hade ambitionen att ta med allt till Halmstad, men vi kommer att få effektivisera genom att ta hjälp av ett julpotpurri för att få med de allra mest önskade favoriterna.