Försvarsmakten på möjligheternas mässa

Den 24 november arrangerades en rekryteringsmässa i Pontushallen i Luleå. Ett femtiotal olika företag från Norrbotten tog plats i sina montrar för att locka till sig potentiella medarbetare och samarbetspartners. Försvarsmakten var en av dessa samarbetspartners.

Många av mässans besökare tycktes stanna till vid monter 22, där Garnison Nord höll till. Foto: Åsa Stubbfält
Arbetssökande strömmade in under dagen.
Arbetssökande strömmade in under dagen. Foto: Åsa Stubbfält
”Jag tror att vi idag har knutit kontakter som kommer att leda till både GMU och anställning”, sa Robert Petterson, rekryteringsofficer vid I 19.
”Jag tror att vi idag har knutit kontakter som kommer att leda till både GMU och anställning”, sa Robert Petterson, rekryteringsofficer vid I 19. Foto: Åsa Stubbfält
Arbetssökande strömmade in under dagen. Foto: Åsa Stubbfält
”Jag tror att vi idag har knutit kontakter som kommer att leda till både GMU och anställning”, sa Robert Petterson, rekryteringsofficer vid I 19. Foto: Åsa Stubbfält

För första gången anordnades en rekryteringsmässa i Luleå. Detta var ett samarbete mellan Luleå Expo AB, Luleå Kommun, Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet och Nordiskt Flygteknikcentrum.
Syftet med mässan var att ge alla arbetssökande i länet en chans att träffa personer från företag med rekryteringsbehov, och att skapa nya kontakter mellan människor – men framför allt möjligheter till nya jobb.

”Vårt ansvar att informera”

Garnison Nord, som är samlingsnamnet för förbanden i Norrbotten, jobbade stenhårt med sina tre viktigaste uppgifter under dagen:

  • Att informera om GMU, grundläggande militär utbildning
  • Övergången från plikt till frivillighet.
  • Att rekrytera folk till GMU och att locka de som gjort lumpen att ta anställning

Rent allmänt fanns också tanken att i största möjliga utsträckning sprida en kunskap om Försvarsmakten och dess aktuella verksamhet.
– Många har ingen aning om vad de nya villkoren innebär. Ungdomarna väntar på att få hem papper om mönstring och folk vet inte heller att soldat numera är ett yrke. Det är vårt ansvar att informera dem, sa major Johan Karlman, en av Försvarsmaktens representanter på mässan.

Positivt överraskade

Folkmassor strömmade in under dagen, och många tycktes stanna till vid monter 22, där Garnisons Nord fanns på plats.
– Vi har aldrig deltagit i en sådan här mässa förut och hade ingen aning om hur det skulle gå. Vi blev väldigt positivt överraskade och vill återkomma till nästa års mässa. Jag tror att vi idag har knutit kontakter som kommer att leda till både GMU och anställning, sa Robert Petterson, rekryteringsofficer vid I 19.