Försvarsmakten på Dreamhack

Under tre dagar fanns 13 000 potentiella arbetstagare för det svenska försvaret på Elmias mässområde under årets upplaga av Dreamhack. Försvarsmakten var på plats och visade upp sin verksamhet och diskuterade framtida arbetsmöjligheter med deltagarna.

Kapten Robert Jarl, P 4 svarar på frågor från två intresserade besökare i Försvarsmaktens monter. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
på Elmia var fyllda till bredden med dataspelande ungdomar.
på Elmia var fyllda till bredden med dataspelande ungdomar. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Två medarbetare från Dreamhack gör Försvarsmaktens logiktest på Ipad.
Två medarbetare från Dreamhack gör Försvarsmaktens logiktest på Ipad. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
på Elmia var fyllda till bredden med dataspelande ungdomar. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten
Två medarbetare från Dreamhack gör Försvarsmaktens logiktest på Ipad. Foto: Carin Fhyr/Försvarsmakten

Under tre dagar träffades 13 000 dataintresserade ungdomar på världens största LAN (local area network) – Dreamhack på Elmia i Jönköping. Arrangemanget är en samlingspunkt för den som är intresserad av dataspelsvärlden och här finns chans att både testa den senaste tekniken och se proffsspelare duellera i dataspel som World of Warcraft eller Call of duty.

Arrangemanget kan närmast beskrivas som en digital festival i världsformat då man i år slog världsrekord i antal samtidigt uppkopplade datorer. För sjunde året i rad var Försvarsmakten på plats för att träffa ungdomar och berätta om sin verksamhet och hur det är att arbeta i inom försvaret.

– Här når vi en bred målgrupp,  alltifrån framtida tekniker och operatörer till skyttesoldater. De ungdomar som har tagit sig hit till Dreamhack är ofta personer som är initiativrika och företagsamma och är i rätt åldergrupp, det vill säga från 15 år och uppåt, säger sergeant Linda Tengdahl, P 4 som var på plats på Dreamhack.

Logiktest, dataspel och stridsfordon 90

Försvarsmaktens monter var välbesökt och här fanns möjlighet för besökaren att genomföra ett logiktest, testa sig i simulatorn Steel beast och även provsitta stridsfordon 90. Många intresserade ungdomar ställde frågor och diskuterade med Försvarsmaktens personal på plats.

– Den vanligaste frågan vi får från de som besöker oss är ”får jag göra lumpen?”. Den frågan visar att det finns ett stort informationsbehov om att den allmänna värnplikten är avskaffad och att det istället går att söka grundläggande militär utbildning (GMU), säger sergeant Camilla Ednersson, P 4 som arbetade i montern.

Tio sökte grundläggande militär utbildning direkt

Under årets Dreamhack upplevde personalen i montern att de möttes av en stor uppskattning av besökarna för att Försvarsmakten fanns representerad. Många ungdomar tog chansen till en pratstund och flera önskade en fördjupad information. Tio personer gick direkt in och sökte till GMU via Försvarsmaktens hemsida.