Afghanistansoldater möttes av värme och snö

Varma applåder från frusna åskådare mötte afghanistansoldaterna ur FS 19 när de i virvlande snöyra fick ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser.

Överbefälhavare Sverker Göranson medaljerade den officer som skadades svårt vid en attack i november. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten
Anhöriga tar emot afghanistansoldat.
Anhöriga tar emot afghanistansoldat. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Afghanistanstyrkan FS 19 uppställd på Armémuseums gård.
Afghanistanstyrkan FS 19 uppställd på Armémuseums gård. Foto: Emil Marczak/Försvarsmakten
Anhöriga tar emot afghanistansoldat. Foto: Alexander Karlsson/Försvarsmakten
Afghanistanstyrkan FS 19 uppställd på Armémuseums gård. Foto: Emil Marczak/Försvarsmakten

Uppskattningsvis 800 vänner och anhöriga till soldaterna som nyligen lämnat över ansvaret för PRT MeS (Provincial Reconstruction Team Mazar-e-Sharif) i norra Afghanistan, hade trotsat vädret för att närvara vid torsdagens medaljceremoni på Armémuseums gård i Stockholm.

Försvarsminister Sten Tolgfors visade i sitt tal sin uppskattning för soldaternas insatser.
– Jag vill framföra regeringens tack till er och era anhöriga, sa Sten Tolgfors och skickade en särskild tanke till den stupade soldaten Kenneth Wallins anhöriga. 22-årige Kenneth Wallin stupade i en attack den 16 oktober i år.

Arméinspektören Berndt Grundevik påminde om de framsteg som görs i Afghanistan:
– Som exempel fick 2001 inga flickor gå i skolan, i dag har 37 procent den möjligheten och en fjärdedel av politikerna i afghanska parlamentet består av kvinnor.

Tobias Larsson, en av soldaterna, mer van vid den afghanska sommarens femtiogradiga värme, var en av dem som fick ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser av överbefälhavare Sverker Göranson.
– Det har varit en tuff period där nere, säger Tobias Larsson. Det känns att vi verkligen har åstadkommit något under vår tid, men jag tror alla tycker det är skönt att komma hem till jul.

Efter att överbefälhavaren, arméinspektören och ställföreträdande insatschefen Anders Brännström delat ut medaljerna och ceremonin avslutats tackade förbandschefen Gustaf Fahl i ett tal sina soldater och deras anhöriga. Särskilt uppmärksammade han de soldater som sårats under insatsen och som trots sina svåra skador närvarade vid ceremonin. Detta följdes av en lång, varm applåd från en mängd vantbeklädda händer.