VM-guld till kocklandslaget

Äntligen – efter många års slit har militära kocklandslaget vunnit matlagnings-VM.– Det känns väldigt bra att ha vunnit. Men det har varit så mycket att göra att jag knappt hunnit känna efter ännu, säger Conny Andersson teamchef, som lett laget men också var med som domare.

Militära kocklandslaget har äntligen vunnit VM-guld. Foto: Conny Andersson/Försvarsmakten
Förrätten.
Förrätten. Foto: Malin Haak/Försvarsmakten
Varmrätten.
Varmrätten. Foto: Malin Haak/Försvarsmakten
Efterrätten.
Efterrätten. Foto: Malin Haak/Försvarsmakten
Förrätten. Foto: Malin Haak/Försvarsmakten
Varmrätten. Foto: Malin Haak/Försvarsmakten
Efterrätten. Foto: Malin Haak/Försvarsmakten

Det militära kocklandslaget har den 20-24 november tävlat i Villeroy & Boch Culinary World Cup i Luxemburg (matlagnings VM), med deltagare från 53 nationer. Tävlingen är indelad i åtta olika klasser där Sverige representerade i tre utav dem, nationella (Svenska kocklandslaget), regionala (Stockholm Culinar, Göteborg Culinar, Skåne Culinar) och Svenska militära kocklandslaget.

Militära kocklandslaget har för första gången efter 10 års tävlande i tre OS och tre VM (de hålls vart fjärde år), lyckats ta hem totalsegern i den militära klassen med tre guldmedaljer.
– Nästa mål är att bli olympiska mästare. Den tävlingen går i Erfurt i Tyskland i oktober 2012, säger Conny.

Militära kocklandslaget representerades i år av nio kockar samt lagledning. Laget, som får stöd från P 7, är en av Försvarsmaktens uppvisningsgrupper och har bland annat som uppgift att bevara och utveckla vår svenska och militära matkultur. En del av detta är att tävla och visa upp sig internationellt.
– Den svenska maten har smaker som går hem internationellt. Jag tror att det var det juryn föll för – plus ett bra jobb. Disciplinerat lagarbete med militär kontroll.

Hans har en egen favorit av allt gott som lagades.
– Jag var förtjust i desserten. Dels att den är så tilltalande, med så många dimensioner: volym, färger man blir glad av och den ger en vintrig känsla med ett inslag av höst. Lite snö, lite löv. Den är god och överraskande. Den smakar sött, surt, friskt och krispigt.

Den militära tävlingsklassen delas upp i två deltävlingar, kallt bord och varmt kök. Kalla bordet innebär att laget ställer ut sju stycken trerättersmenyer på ett showbord. Bordet bedöms av internationella domare, som bland annat granskar val av tillagningstekniker, utseende och smaksammansättning. 
Varmt kök innebär att en av de sju menyerna väljs ut för att tillagas och serveras som à la carte till 105 personer.

Efter prisutdelningen på torsdagen den 24 november stod det klart att Svenska Militära kocklandslaget tog hem totalsegern, det vill säga hade den högsta sammanlagda poängen, och fick höja den 17 kilo tunga VM-bucklan.

Hur laget firar? Med att äta så klart.
– Just nu sitter jag med ett glas champagne framför mig tillsammans med laget. Snart ska vi gå ut och äta – och få njuta av mat som andra lagat, säger Conny.

Följande personer ingick i det vinnande laget: Ola Stridsberg, Stewe Sandberg, Carl Almgren, Martin Morand, Malin Haak, Anette Holmqvist, Joakim Bjunö, Johan Gavelin, Magnus Holmbom, Lars Larsson och Magnus Jirlind.