”Vi har bra sjukvårdsresurser”

Under torsdagen kontrollerade Nordic Battlegroup om sjukvårdskedjan fungerar. Hela vägen från skadeplats till kvalificerad vård, och den skadade spelades av ingen mindre än chefen för NBG, brigadgeneral Stefan Andersson.– Jag har fått uppleva hela sjukvårdskedjan ur den skadades synvinkel och jag är mycket nöjd, vi har verkligen ett trovärdigt koncept och bra sjukvårdsresurser i Nordic Battlegroup, säger Stefan Andersson.

Force Commander Stefan Andersson spänns fast i helikoptern för att flygas till kirurgitroppen. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Stefan Andersson på väg ut ur en ambulans för att lastas i en helikopter.
Stefan Andersson på väg ut ur en ambulans för att lastas i en helikopter. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Sjukvårdspersonal bär en ”skottskadad” Force Commander till den väntande helikoptern.
Sjukvårdspersonal bär en ”skottskadad” Force Commander till den väntande helikoptern. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Chefen för NBG får här vård hos kirurgitroppen.
Chefen för NBG får här vård hos kirurgitroppen. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten
Stefan Andersson på väg ut ur en ambulans för att lastas i en helikopter. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Sjukvårdspersonal bär en ”skottskadad” Force Commander till den väntande helikoptern. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Chefen för NBG får här vård hos kirurgitroppen. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

I Nordic Battlegroup 2011 som just nu genomför den avslutande delen i övningsserien har stora resurser satsats på en väl fungerande sjukvårdskedja.
– Vi har sett till att vi har de absolut bästa resurserna genom hela sjukvårdskedjan, från de enskilda soldaternas kompetens till kvalificerad kirurgi, säger Stefan Andersson.

Sjukvården i NBG innehåller det mesta man kan önska sig, från de soldater ute på plutonerna med specialkompetens att kunna utföra akutsjukvård på stridsfältet till kirurgitroppen där operationer av till exempel skottskador kan genomföras.

Kirurgi, tandvård och helikoptrar

I NBG finns också ett större fältsjukhus med kapacitet för 18 kirurgiska operationer plus vårdplatser för omkring 50 patienter. Sjukhuset har till och med tandvårdsmottagning. På logistikbataljonen finns bland annat tre pansarterrängbilsambulanser och i stridsgruppen finns ytterligare ungefär 20 andra sjuktransportfordon av olika typer. På Expeditionary Air Wing, EAW, finns sex helikoptrar och två C130 Herkules transportflygplan som kan användas till bland annat olika former av sjuktransporter.

Stridsgruppen har nu också fått leverans av de stora Chevrolet-ambulanserna som rullar direkt på och av transportflygplanet C-130 Herkules. Patienten får därmed kvalificerad intensivvård i en obruten vårdkedja över mycket långa avstånd, såväl på marken som i luften.

Sjukvårdskedjan inifrån

För att få se sjukvårdskedjan inifrån spelade alltså Stefan Andersson själv skottskadad under torsdagens moment. Han hämtades och omhändertogs i stridsområdet utanför Skövde och transporterades med bland annat helikopter till kirurgitroppen i Hagshult.
– Jag är otroligt nöjd, det gick snabbt och såväl livvaktsgrupp som läkare och sjukvårdsgrupp gjorde ett synnerligen proffsigt jobb. Nu vet jag vilken sjukvård som soldaterna erbjuds om det värsta inträffar. Jag känner mig otroligt trygg med all den kompetens, våra resurser och personalens engagemang, avslutar brigadgeneral Stefan Andersson.