Toppmodernt sjukhus i fält

Sjukvården är av hög prioritet inom Nordic Battlegroup. Det kan man tydligt se när man besöker sjukvårdskompaniets vårdavdelning på fältsjukhuset i Ronneby. Här finns det möjlighet för i princip all typ av vård med hjälp den absolut modernaste teknologiska utrustningen.

– Utrustningen är densamma som på Sahlgrenska sjukhuset, berättar Jo Wernerås. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Jo Wernerås menar att det är viktigt med övning, i bakgrunden syns en ”skadad” patient.
Jo Wernerås menar att det är viktigt med övning, i bakgrunden syns en ”skadad” patient. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Även tandläkare finns på fältsjukhuset. I sin hand håller han en portabel röntgenapparat.
Även tandläkare finns på fältsjukhuset. I sin hand håller han en portabel röntgenapparat. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Jo Wernerås menar att det är viktigt med övning, i bakgrunden syns en ”skadad” patient. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
Även tandläkare finns på fältsjukhuset. I sin hand håller han en portabel röntgenapparat. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

Oavsett om någon i NBG drabbas av tandvärk eller får en blindtarm inflammerad så finns det vård att få. På den strategiska flygplatsen, Main Operating Base i Ronneby, finns det nämligen ett fältsjukhus upprättat som kan ta hand om i stort sett alla typer av skador och sjukdomar. 
– Det skiljer sig inte mycket ifrån ett vanligt sjukhus i Sverige, den främsta skillnaden är bara att det är närmare mellan salarna. Här behöver man inte ta hissen för att komma till operationsavdelningen, berättar kirurgen Jo Wernerås.

Avancerad sjukvård

Förvisso stämmer det att sjukhuset inte är utbrett på en större yta men innanför tältväggarna inryms all form av avancerad sjukvård. Skottskador tar exempelvis trauma-, och kirurgiavdelningen hand om. Har någon lunginflammation hänvisas man kanske inledningsvis till röntgenavdelningen. Den utrustning som sjukhuset har är dessutom den modernaste i sitt slag.
– Vi har samma utrustning om inte bättre som vilket sjukhus som helst, fortsätter Jo Wernerås.

Avdelningen är fylld med instrument och utrustning som kräver energi. Det går dock att arbeta utan ström. Med hjälp av batteridrivna operationslampor och batterier kopplade till övrig elektronisk apparatur går det att utföra all form av intensiv-, och akutvård. Förutom den kirurgiska avdelningen finns det även plats för bland annat tandvårdsavdelning och biomedicinsk avdelning.

En liten bakterie kan slå ut förbandet

Inom större verksamheter där det finns ett ständigt behov att nyttja alla inom gruppen är det viktigt att alla är arbetsföra. Den biomedicinska avdelningen kan därmed förhindra sådant genom att diagnostisera vilka bakterier rör sig omkring genom analys av mänskliga prover som blod och urin.
– Det är inte de stora fienderna som är farliga, utan de små. Hur skulle det vara om en stor del av förbandet insjuknade, säger chefläkaren Peter Vajta.

Under övningen är det mest fiktiva patienter som besöker sjukhuset. Det är viktigt med ständig övning menar Jo Wernerås. Oavsett vilka patienter det rör sig om behandlas alla som att det vore på riktigt.

Brett kunskapsspektra

De läkare och sjuksköterskor som arbetar på sjukhuset kommer från olika delar av Sverige och har olika sorters specialkompetens. En av sjuksköterskorna har till exempel gått specialutbildning för att få flyga i det svenska nationella ambulansflyget, SNAM.
– Det är en styrka att vår personal har olika bakgrund, på så sätt har vi mycket att lära varandra och kan hjälpas att lösa problem som uppstår, avslutar Jo Wernerås.