Svenska soldater beskjutna

Afghanska säkerhetsstyrkor och svenska enheter genomförde under fredagen och lördagen sökoperationer i området cirka 50 km väster om Mazar-e-Sharif. I samband med operationerna fick de afghanska säkerhetsförbanden stridskontakt med personer som försökte göra motstånd.

Detta ledde till att de afghanska enheterna under fredagen grep sju beväpnade motståndare. De svenska patruller som deltagit i operationerna har bland annat beskjutits med granatkastare. Inga svenska soldater har dock skadats.

De beväpnade personerna i området har under lördagen fortsatt att göra motstånd mot de afghanska säkerhetsförbanden. Under dessa strider skadades bland annat en civil man (tidigare uppgifter om att det rörde sig om en kvinna var felaktigt). Sjuktransporthelikopter tillkallades och förde honom vidare till sjukhus. Under lördagseftermiddagen har operationen fortsatt med sporadisk skottlossning.

Vid femtiden intensifierades fientligheterna i området genom att de afghanska säkerhetsstyrkorna och enheter ur PRT MeS fick stridskontakt med motståndare i området.

Striderna har nu mattats av men operationen pågår fortfarande.