Spännande vardag för militära sjukvårdare

På Nordic Battlegroups kirurgitropp i Hagshult arbetar erfarna läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare, deras uppgift är att vårda de som skadats i strid. Enheten behöver bli fler, så de som känner sig manade att göra en insats någonstans i världen är välkomna. – Vi har flera vakanser här på kirurgitroppen, bland annat behöver vi intensivvårdsköterskor och läkare, berättar Thomas Hernes, som är chef på sjukvårdsavdelningen på Försvarsmedicincentrum.

Som militär kirurg får man erfarenheter som man inte får civilt. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Operationssalen må vara i ett tält, men har lika bra utrustning som ett vanligt sjukhus.
Operationssalen må vara i ett tält, men har lika bra utrustning som ett vanligt sjukhus. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Intensivvårdssjuksköterskan Andy Johansson gillar sammanhållningen hos kirurgitroppen.
Intensivvårdssjuksköterskan Andy Johansson gillar sammanhållningen hos kirurgitroppen. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Personalen på kirurgitroppen har till uppgift att vårda svårt skadade.
Personalen på kirurgitroppen har till uppgift att vårda svårt skadade. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Operationssalen må vara i ett tält, men har lika bra utrustning som ett vanligt sjukhus. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Intensivvårdssjuksköterskan Andy Johansson gillar sammanhållningen hos kirurgitroppen. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Personalen på kirurgitroppen har till uppgift att vårda svårt skadade. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

– Kirurgitroppen är en liten enhet, men har lika kvalificerad sjukvård som ett Universitetssjukhus, fortsätter Thomas Hernes.
Man kan inte tro att man befinner sig ute i naturen när man går runt i det 40 kvadratmeter stora tältet fylld med toppmodern utrustning. Där finns allt de behöver i ett förberedande traumarum, operationssal, intensivvårdsavdelning samt ett laboratorium.
– En vanlig fördom är att allting är så primitivt här. Bara för att vi är i skogen så använder vi inte fotogenlampor och morakniv, säger Thomas.

Inspirerades av kollega

De skadade som kommer till kirurgitroppen, som just nu är placerad på Forward Operating Base, har oftast livshotande skador som kräver akut vård. De närmaste timmarna bestämmer deras livsöde.
– Det är spännande att inte veta på morgonen vad som ska hända, säger Andy Johansson. Han är intensivvårdssjuksköterska på kirurgitroppen och har åtta år bakgrund inom den civila sjukvården. Det var hans tidigare kollega på Karolinska sjukhuset, som åkt till Afghanistan för att jobba vidare inom militär sjukvård, som inspirerade honom att gå samma väg.
– Det är adrenalinet som driver mig att arbeta inom sjukvården, men i den militära sjukvården når man en helt annan dimension. Man får en erfarenhet som man inte får civilt.

Teamwork

Förutom att vara driven, tålmodig och tycka om ovissheten bör man även vara flexibel för att jobba inom den militära sjukvården.
– Vi har ett rullande jourschema, men när det händer något kommer alla in och hjälps åt, förklarar operationssjuksköterskan Christopher Tossavainen.
Man får en mycket stark känsla av samhörighet hos kirurgitroppen och de säger även själva att det är mottot ”en för alla, alla för en” som gäller för att samarbetet ska fungera så bra som det gör.

Erfarenheter för livet

Katarina Silverplats är ortoped, som varierat civil sjukvårdsverksamhet med utlandsinsatser. Hon har varit i Kosovo två vändor, FS17 i Afghanistan och hon var även med i Nordic Battlegroup 2008. I egenskap som sjukvårdspersonal i utlandsinsats får man en unik möjlighet att göra något för världen. Innan insats lär man sig de militära grunderna för att kunna skydda sig själv. Enligt Katarina lär man sig mycket om sig själv och hur man jobbar i team, då man möts av en helt ny värld.
Idag är hon tillbaka i det civila för att få mer tid med sin familj, men hon kan tänka sig att åka ut på insats igen.
– Erfarenheterna och minnena man får i Försvarsmakten kan man inte få någon annanstans.