Slaget om Tidaholm

Delar av Core Battalion, den del av Nordic Battlegroup som har strid som huvuduppgift, har fått ett uppdrag i Tidaholm. Ett kriminellt gäng som håller till i ett gammalt fabriksområde ska omhändertas och lokalbefolkningen är på plats för att bevittna händelsen.

Soldaterna spanar mot fabriksområdet i Tidaholm, det är dags för Core Battalion att slå till. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Tobias Lindevall och hans pluton säkrade en bro där hela konvojen skulle ta sig över.
Tobias Lindevall och hans pluton säkrade en bro där hela konvojen skulle ta sig över. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Efter att fabriksområdet var under kontroll utfördes det sista omhändertagandet av skadade.
Efter att fabriksområdet var under kontroll utfördes det sista omhändertagandet av skadade. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten
Tobias Lindevall och hans pluton säkrade en bro där hela konvojen skulle ta sig över. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Efter att fabriksområdet var under kontroll utfördes det sista omhändertagandet av skadade. Foto: Martin Bylund/Försvarsmakten

I övningen har NBG:s underrättelseenheter spanat på ett kriminellt gäng under en tid. I scenariot är det ett kriminellt gäng som förpestar staden Tidaholm med övergrepp och kränkningar.
– Bataljonschefen har bestämt att vi ska slå till mot motståndsmännen under eftermiddagen, säger soldaten Tobias Lindevall som med sin pluton säkrat en bro på en av infartsvägarna mot staden. Nästa uppgift är nu att avväpna och omhänderta de kriminella individerna för att kunna återställa lag och ordning i området.

Omringade

När mörkret börjar lägga sig syns siluetter av soldater som springer bland husen för att sakta men säkert förflytta sig närmare de gamla fabrikslokalerna. Åskådare har samlats på gatorna för att titta på övningsmomentet. Barn pekar mot buskarna när de upptäckt ännu en ny grupp av soldater.
– Det är roligt att ni äntligen kommer, sa en kvinna som var på plats för att se på övningsmomentet.

Framryckning

När väl hela området är omringat sker anfallet snabbt. Skottlossning hörs, skadade förs i säkerhet och lokal efter lokal säkras. När det näst sista huset är kvar samlas två kompanier strax utanför. Eftersom hela byggnaden är nedsläckt kontrollerar soldaterna noggrant sin mörkerutrustning. När de väl går in dröjer det inte länge innan ljudet från kulsprutorna hörs och skadade motståndare förs ut ur huset.

I byggnaden räddas två kvinnor som varit gisslan. Styrkan rör sig längs väggarna med dragna vapen. Precis när de finner ett ammunitionsförråd blir de attackerade igen, denna gång av en motståndare med en handgranat. Soldaterna flyr från explosionen, en dörr råkar stå i vägen för en soldat som rusar rakt in i dörren så att den faller från gångjärnen. Fler motståndare tas om hand och lokalen kan till slut säkras.
– Positivt att soldaterna agerar med egna initiativ, säger Henrik Persson ur övningsledningen, som haft till uppgift att kontrollera soldaternas övningsmoment.

Månljuset lyser starkt över soldaterna när hela området har genomsökts. Det kriminella gänget har omhändertagits. De sista sjukvårdsmomenten utförs medan patruller ständigt håller uppsikt över området.