Skadade officeren till Sverige

Klockan 16:26 på lördagseftermiddagen landade flygambulansen med den svenske officer som under fredagen skadades allvarligt vid en attack väster om Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Kl.16.26 landade den skadade officeren med Akademiska sjukhusets intensivvårdsflygplan på Uppsala/Ärna flygplats. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

Flygplanet, ett Learjet 45, möttes på flygplatsen av anhöriga samt bland andra arméinspektören Berndt Grundevik och chefen för Norrbottens regemente, I 19, Olof Granander. Den skadade transporterades efter ankomst vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala för fortsatt vård.

Förlängt avtal

Försvarsmakten har avtal med Akademiska sjukhuset gällande specialistsjukvård och flygambulans för utlandsstyrkan, ett avtal som i dagarna har förlängts. Det nya avtalet gäller för 2011 och 2012 med möjlighet till ett års förlängning.

– Vi är glada över fortsatt samarbete eftersom det tidigare fungerat mycket bra, säger Börje Sidenö, stabsläkare inom Försvarsmakten.

Avtalet med Akademiska sjukhuset handlar inte bara om transport av sårade soldater utan om luftburen intensivvård – en obruten vårdkedja med akuta specialistbedömningar på plats, intensivvård under hela transporten i det jet-plan sjukhuset disponerar och därefter specialistsjukvård på sjukhuset.

– Det är en styrka för oss att kunna förmedla detta till soldater och anhöriga, en stor trygghet att veta att vi har tillgång till denna service, säger Börje Sidenö.