Sjukvård – en central funktion i övningen

Mitt i natten bärs en skadad soldat ombord på den sjukvårdsinredda stridsbåten. Han har fått en lättare skottskada efter en sammanstötning. Sjuksköterskan Lotta Östensson tar emot soldaten och påbörjar omedelbart behandling tillsammans med den övriga sjukvårdspersonalen ombord.

Sjuksyster Lotta Östensson tar hand om skadad soldat ombord på sjukvårdsbåten. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Sjukvårdsbåten följer alltid med bataljonen.
Sjukvårdsbåten följer alltid med bataljonen. Foto: Christoffer Lennings/Försvarsmakten
Lotta följer med kompaniet, här är de på väg i en nederländsk landstigningsbåt.
Lotta följer med kompaniet, här är de på väg i en nederländsk landstigningsbåt. Foto: Christoffer Lennings/Försvarsmakten
Sjukvårdsbåten följer alltid med bataljonen. Foto: Christoffer Lennings/Försvarsmakten
Lotta följer med kompaniet, här är de på väg i en nederländsk landstigningsbåt. Foto: Christoffer Lennings/Försvarsmakten

Sjukvårdsfunktionen har blivit en alltmer central del vid förbandet, inte minst vid insatser. Det är en trygghet för truppen att ha med kvalificerad sjukvård vid insatser, sjukvården finns alltid med vid övningar, korta eller längre. Vid samövningen mellan amfibieförbandet och HNLMS Rotterdam finns den sjukvårdsinredda stridsbåten med som en resurs, dessutom finns kvalificerad sjukvård ombord på fartyget.

Lotta jobbar som kompanisköterska på amfibieskyttekompaniet på Amfibieregementet och befinner sig just nu i England tillsammans med förbandet. Hon började sin bana i försvaret 1997 efter att ha jobbat vid intensiven, akuten och en tid som narkossköterska.
Det som lockade Lotta till försvaret och förbandet var den annorlunda miljön att jobba i.

Omväxlande miljö

När kompaniet åker ut på övning, följer Lotta i regel med.
– Det är fantastiskt roligt, som sköterska måste jag ibland iklä mig olika roller då vi som sköterskor inte alltid har läkare med oss, jag måste fatta beslut vilket är både stimulerande och lärande. Ibland vill killarna bara prata av sig och då fungerar jag som konsulent. Jag har också efter alla mina år på förbandet, lärt mig vilken belastning soldaterna utsätts för och kan då hjälpa dem att komma i kontakt med förbandets läkare eller sjukgymnaster.

– Jag är en väldigt rastlös person så att jobba i en omväxlande miljö som försvaret är stimulerande, ena dagen är jag inne på regementet för att nästa dag följa förbandet på övning, berättar hon.

Utlandstjänstgöring

Lotta tjänstgjorde också i Tchad när Amfibieregementet ansvarade för insatsen. Hon berättade att det var en stor fördel att ha med sjukvårdspersonal som kände soldaterna, officerarna och förbandets verksamhet. På frågan vilken den största utmaningen i Tchad var, svarade hon,
– Att lämna barnen var det jobbigaste, jag pratade mycket med dem om insatsen och förklarade vad jag skulle göra. De tog det väldigt bra, det tror jag också beror på att de var vana vid en militär miljö då jag jobbat här så länge.

Under FS 22 är Amfibieregementet ansvarigt för uppsättandet av OMLT, Operational Monitoring and Liaison Team i Afghanistan.
– Jag är intresserad av att följa med förbandet när vi ska till Afghanistan nästa år, jag ser det som en utmaning och jag vet att det finns stort behov av sjukvård, säger Lotta.

Att sjukvård är en central och viktig funktion, har vi tyvärr blivit påminda av under de senaste händelserna i Afghanistan.