Rollspelare på sin vakt

Med vaksam blick och handen på sitt vapen nickar livvakterna att det är okej att beträda expeditionen där Skövdes borgmästare befinner sig. Spänningen är påtaglig, det väntas när som helst dyka upp en militär styrka som ska samverka med borgmästaren, Tony Bristol.  Jonathan Eliasson och Christian Bryngelsson jobbar som rollspelare under Nordic Battlegroups slutövning, Joint Action.

Borgmästaren kan sitta trygg inne på sitt kontor med vakterna på plats utanför. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Trollhättebon Jonathan Eliasson stoppar obehöriga i rollen som livvakt.
Trollhättebon Jonathan Eliasson stoppar obehöriga i rollen som livvakt. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Fordon på väg förbi borgmästarexpeditionen, mycket att ha koll på för livvakterna.
Fordon på väg förbi borgmästarexpeditionen, mycket att ha koll på för livvakterna. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Christian Bryngelsson från Trollhättan spejar ut över vägen i jobbet som livvakt.
Christian Bryngelsson från Trollhättan spejar ut över vägen i jobbet som livvakt. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Trollhättebon Jonathan Eliasson stoppar obehöriga i rollen som livvakt. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Fordon på väg förbi borgmästarexpeditionen, mycket att ha koll på för livvakterna. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten
Christian Bryngelsson från Trollhättan spejar ut över vägen i jobbet som livvakt. Foto: Maria Claesson/Försvarsmakten

Väntan har varit lång för dem som befinner sig på expeditionen. I nästan två dagar har de varit beredda på att få samverka, väntat, patrullerat och väntat igen och många kannor kaffe har hunnits med. 

På vägen förbi huset, som är centrum för borgmästarens verksamhet, trängs civila fordon med militära. Det gäller att vaktposten är på sin vakt hela tiden. I det dynamiska övningsspel som just nu pågår i trakten av Skövde börjar stämningen tätna. De finska skyttesoldaterna har just kört förbi. Representanter ur övningsledningen har varit där och hört efter så att allt står rätt till och meddelat att förseningar råder på grund av väglaget men att styrkorna har börjat närma sig.

Håller ihop

Jonathan Eliasson och Christian Bryngelsson, båda från Trollhättan, gjorde sin grundläggande militärutbildning, GMU, samtidigt på Bohusdalgruppen i Skredsvik. Nu jobbar de tillsammans som rollspelare under Joint Action. På frågan, hur rekrytering till jobbet som rollspelare gått till, berättar han att majoren de hade under GMU:n informerat om möjligheten. Det var bara några få ur plutonen på 25 personer som missade chansen att ställa upp, med anledning av civila jobb.
– Det är kul att vi har kunnat hålla ihop gruppen och göra denna uppgift tillsammans också, menar Jonathan Eliasson.

Ingen av vaktkillarna är helt på det klara med vad de har att förvänta men de tycker det är roligt att få vara med.
– Det är intressant att se hur förbandet jobbar utifrån den här vinkeln, efter att man har gjort GMU, tycker Christian Bryngelsson.

Vill in i Försvaret

Christian berättar vidare att han arbetar numera som timanställd inom kriminalvården och noggrant planerat för att kunna delta i övningen och tagit ledigt några dagar från arbetsgivaren. 
– Jag har inte bestämt mig än för om jag ska ta anställning som soldat eller om jag ska bli yrkesofficer. Så tills jag vet mer bestämt har jag tagit värvning inom Hemvärnet. Det känns som ett bra sätt att uppehålla kompetensen från GMU:n, säger Christian Bryngelsson. 

Jonathan har också siktet inställt mot ett jobb i det militära.
– Jag vill jobba med något i grönkläder, men vet bara inte vad, det finns ju så mycket att välja på inom Försvarsmakten, avslutar han lite drömmande.