Nytt avtal på gång om kroatiska helikoptrar

Efter intensivt arbete är det nu klart hur ett kroatiskt helikopterbidrag ska införlivas i Nordic Battlegroup under beredskapstiden och vid eventuell insats. Avtal planeras att skrivas på i december.

I samband med slutförhandlingen. Den kroatiska delegationen: Emilio Turina, Marinko Galovic och Zoran Drca. Den svenska delegationen: Klas Pettersson, Amela Rudebark och Charlotte Viktorin. Foto: Marcus Olsson/Combat Camera/Försvarsmakten

I slutövningen för Nordic Battlegroup, NBG, har två kroatiska helikoptrar deltagit. Nu är ett avtal för beredskapstid och eventuell insats färdigt för påskrift. Helikoptrarna ska komplettera NBG:s förmåga att vårda och evakuera skadade till fältsjukhus eller annan kvalificerad vård.

Amela Rudebark, EU-handläggare vid Högkvarteret, har varit med sedan de första kontakterna togs med Kroatien för ett år sedan.

– Vi fick kontakt med Kroatien i samband med att Försvarsmakten i ett stort antal europeiska länder undersökte om det fanns helikoptrar som kunde förstärka i Afghanistan. Så blev det inte, men vi fortsatte ändå att hålla kontakten med kroaterna. Nu har detta resulterat i ett bilateralt samarbete, säger hon.

Förhandlingar i två steg

Det har varit ett aktivt arbete hela sommaren för att ta fram avtal. Dessutom krävdes regeringsbeslut i båda länderna. I första skedet av förhandlingarna kom man överens om att två kroatiska sjukvårdshelikoptrar med totalt 22 besättningsmän inklusive medicinsk personal, skulle delta i NBG:s slutövning på svensk mark. Den här veckan slutfördes sista delen av förhandlingarna på ett framgångsrikt sätt på Högkvarteret i Stockholm

– Vägen fram till i dag har innehållit tuffa utmaningar och krävt mycket engagemang från båda sidor. Det har också varit en intressant resa fylld av nyvunna erfarenheter och nya vänner, säger Amela Rudebark.

I mål efter hängivet arbete

Det nu slutförhandlade avtalet för beredskap och en eventuell insats planeras att skrivas under den 17 december av representanter för respektive nation. Båda delegationerna har jobbat intensivt och hängivet och är mycket nöjda med att de kommit i mål.

– Det här samarbetet illustrerar även den generella EU-tanken om multinationellt samarbete och ett bredare engagemang tillsammans med länder som är på väg att integreras i EU, men som saknar försvarssamarbete inom EU, säger Amela Rudebark.

Från kroatiskt håll är man nöjda med samarbetet.

–De framgångsrika förhandlingarna vid vårt besök hos Försvarsmakten i Sverige och vårt deltagande med helikoptrar med militär personal i NBG-övningen Joint Action, är tydliga bevis på det utmärkta samarbetet och viljan att gemensamt bidra till EU:s krishanteringsförmåga, säger Zoran Drca som var delegationschef för förhandlingarna med Sverige.