Musik och dans möttes i Berwaldhallen

Arméns musikkår (AMK) bjöd in till dansgala på Berwaldhallen den 31 oktober. Det var första gången som AMK samarbetade med dansare.

Neijdens danskompani dansar mest modern och nutida dans. Det gjorde de också i Berwaldhallen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Dirigent Michael Bartosch har framträtt hos de flesta svenska orkestrar och operahus.
Dirigent Michael Bartosch har framträtt hos de flesta svenska orkestrar och operahus. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Linda Wallenthin, Daniel Trochez och Dennis Björberg gillar AMK.
Linda Wallenthin, Daniel Trochez och Dennis Björberg gillar AMK. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Elin Holmström och Irene Westberg sammanstrålar i pausen.
Elin Holmström och Irene Westberg sammanstrålar i pausen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Dirigent Michael Bartosch har framträtt hos de flesta svenska orkestrar och operahus. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Linda Wallenthin, Daniel Trochez och Dennis Björberg gillar AMK. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Elin Holmström och Irene Westberg sammanstrålar i pausen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Neijdens danskompani består av 6 dansare som har avslutat, eller håller på att avsluta sin utbildning på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. De dansar mest modern och nutida dans. Till föreställningen med AMK stod de för koreografin till en varsin del.
– Vi fick helt fria händer att tolka musiken. Det är inspirerande att arbeta med så många musiker, det blir ett sådant djup, säger Graciette Fernandez, som är en av dansarna.

Det militära inslaget var nedtonat i denna konsert, där musiken som spelades var av tonsättare från olika delar av världen. Det var en blandning av bland annat amerikanskt, spansk, kubanskt och ryskt. Dirigent var Michael Bartosch.
– Jag har aldrig tidigare arbetat med AMK så det var roligt att de tog kontakt med mig. Det är ett bra program och det är roligt att arbeta med dansare, säger Michael Bartosch.
Michael undervisar i dirigering på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och han arbetar mycket med ny musik. Han har också arbetat med opera och musikal, så att samarbeta med dansare är inget nytt för honom.
– Det gäller att förstå vad dansarna behöver för att göra sin dans. Jag har noter att följa, de skaffar sig bilder av musiken, säger Michael.

I publiken satt bland annat Irene Westberg, som varit granne med Elin Holmström, som spelar valthorn i AMK och är den som lockar Irene till AMK:s konserter.
– Dansarna gör skillnad för musikerna, det är omväxlande och underhållande, så jag tycker det är positivt, säger Irene Westberg.
Hemma fuskar Irene lite med spel på en Hammondorgel.

I publiken fanns fler som själva gillar att spela musik: Saxofonspelaren Dennis Björberg har för avsikt att söka till musiksoldatutbildning hos Arméns musikkår. Än så länge får han nöja sig med att följa sin bror som just nu gör frivillig militär grundutbildning på AMK.
– Det låter fruktansvärt bra. Med dansen blir det en helhet, säger Dennis om eftermiddagens konsert.
– Nja, de tar uppmärksamhet från musiken, säger Linda Wallenthin, som är slagverkare och tycker om att gå på AMK:s konserter.
Idag hade Linda lockat med sig Daniel Trochez, som själv spelar elbas. Detta var hans första konsert med AMK.
– Det är mycket energi, mycket kraft i musiken, säger Daniel.

Nästa gång AMK spelar i Berwaldhallen är söndagen den 21 november. Då är det finalkonsert. Dessförinnan kan du välja bland flera olika typer av konserter som ges av våra militärmusiker. Läs mer om dem här.