Mot ett ännu vassare hemvärn

Skytteoldaten Sebastian Lyngström, en del av Hemvärnet – nationella skyddsstyrkorna, tittar vakande bort mot vägen. Snart ska han och hans kamrater söka ett hus i Revingehed. Tack vare deras kollegor i staben, till exempel Peter Langerbeck som jobbar med underrättelser, kan de ana vad som väntar. Att öva hela bataljonen tillsammans har många fördelar. Just den här dagen är också hemvärnsofficerare från Danmark på plats för att byta erfarenheter.

Sebastian Lyngström, längst till höger, ska snart gå in genom dörren som skymtar till vänster. Foto: Anja Ljunbgerg/P7/Försvarsmakten
Peter Langerbeck sitter framför en vägg med aktuella tidningsklipp – omvärldsbevakning är en del av hans uppgift.
Peter Langerbeck sitter framför en vägg med aktuella tidningsklipp – omvärldsbevakning är en del av hans uppgift. Foto: Peter Lundberg/Försvarsmakten
Dan-Gjern Schneider, Johan Perlaky och Kenn Stalldorf diskuterar likheter och skillnader mellan hemvärnet i Danmark och Sverige.
Dan-Gjern Schneider, Johan Perlaky och Kenn Stalldorf diskuterar likheter och skillnader mellan hemvärnet i Danmark och Sverige. Foto: Peter Lundberg/Försvarsmakten
Tidigt på morgonen samlas soldaterna och åker vidare mot olika delar av Skåne.
Tidigt på morgonen samlas soldaterna och åker vidare mot olika delar av Skåne. Foto: Anja Ljunbgerg/P7/Försvarsmakten
Peter Langerbeck sitter framför en vägg med aktuella tidningsklipp – omvärldsbevakning är en del av hans uppgift. Foto: Peter Lundberg/Försvarsmakten
Dan-Gjern Schneider, Johan Perlaky och Kenn Stalldorf diskuterar likheter och skillnader mellan hemvärnet i Danmark och Sverige. Foto: Peter Lundberg/Försvarsmakten
Tidigt på morgonen samlas soldaterna och åker vidare mot olika delar av Skåne. Foto: Anja Ljunbgerg/P7/Försvarsmakten

Från och med nästa år ska Hemvärnet – nationella skyddsstyrkorna öva ännu mer bataljonsvis. Det gör förbanden mer samövade och än mer beredda på insats. På P 7 har detta satts på prov redan år. Dels har förbandet övat som fyra bataljoner som slagits samman av tidigare sju (så ser organisationen ut efter nyår), dels övar alla bataljonerna i längre krigsförbandsövningar där vitsen just är att alla är på plats samtidigt. De flesta momenten handlar det som Hemvärnet ska vara bra på: att bevaka och skydda viktiga samhällsinstitutioner – helt enkelt stödja samhället. Tonvikten ligger på att öva under fredstida men ändå oroliga förhållanden.

Tillbaka till fänrik Peter Langerbeck, som sitter i ett fönsterlöst rum i Husie, där datorer surrar och väggarna är täckta med kartor, pressklipp och planer. Hans uppgift som är chef för underrättelse/infoavdelningen är att ha så bra koll på läget som möjligt och sedan sprida rätt information till dem som behöver det.
– Jag lär mig mycket här. Det är ett svårt jobb att sprida information – vi måste vara väldigt tydliga, säger han.
I snart 30 år har han varit hemvärnssoldat.
– Här får jag uppleva något. För mig som politisk flykting från Östtyskland har det här varit viktigt från början. Det var en del av Folkrörelsesverige – och det är ett sätt för mig att visa att jag är stolt över att vara svensk. Det vi har här är värt att försvara.  Och så är det förbannat roligt! säger han.

Tack vare Peter och de andra på staben har skyttesoldaten Sebastian Lyngström fått ingångsvärden när han och kamraterna ska söka en byggnad i Revingehed. Sebastian har varit med i Hemvärnet i ett år.
– Mina kompisar drog med mig. Det här är kul. Det vi gör här har ingen motsvarighet utanför det militära. Och det känns att vi gör en insats, säger han medan han förbereder sig för att gå in i och söka huset.
– Just det här är spännande. Man vet inte vad som väntar när man går runt ett hörn där inne, säger han.

Det blir många oväntade händelser. Ett beslut att söka nedervåningen först visar sig bli ödesdigert – en skytt gömmer sig på övervåningen. I huset finns även civila, några med skador. För plutonen Alfa Romeo blir det många svåra ställningstaganden, samtidigt som det ska gå snabbt.

Plutonchefen Stefan Magnusson är nöjd efteråt.
– I det stora hela har det gått bra. Några grejer måste vi göra bättre, säger han.
Han gillar rollen som plutonchef.
– Det är en ynnest att få vara det med de här trevliga människorna. Även i dag när regnet har öst ner så är de lika positiva som vanligt – bara lite blötare, säger han.

Han gillar det nya konceptet, längre övningar med hela bataljonen samtidigt.
– Jag tror att det bara är fördelar för förbandet. Det gör att vi blir mer samövade. Samtidigt är jag rädd att vi tappar några – alla har inte möjlighet att vara med under så långa övningar, säger han.

För och nackdelar, det finns många av båda. För att utveckla sig ännu mer har Skånska gruppen tagit kontakt med sina likar i Köpenhamn. En grupp officerare från Rødovre bevakningskompani besöker övningen. De är på flygplatsen i Maglarp, där ett annat övningsmoment pågår.
– Det är intressant att vara här. Det är lite olika uppbyggt hos er och hos oss, säger Kenn Stalldorf, ställföreträdande kompanichef.
– Det här utbytet är riktigt viktigt. För mig som plutonchef är det mycket bra att möta en svensk plutonchef. Men jag blir lite avundsjuk – ni har väldigt bra utrustning, säger kollegan Dan-Gjern Schneider.

Förhoppningsvis kan utbytet så småningom leda till gemensamma övningar – och ett ännu vassare hemvärn.