Med näsa för hygien

Det är inte bara omplåstring av djur som veterinärer ägnar sig åt, i alla fall inte Börje Nilsson, chefsveterinären i Nordic Battlegroup. I hans arbete är det soldaternas hälsa och välbefinnande som är högsta prioritet.

Utan möjlighet till korrekt handtvätt sprids sjukdomar fort mellan soldaterna. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
En veterinär kommer snabbt in i rutiner som ibland tar bort spänningen i arbetet men i NBG blir det mer rutinbrytande uppgifter, jag lär mig hela tiden nya saker, säger Börje Nilsson.
En veterinär kommer snabbt in i rutiner som ibland tar bort spänningen i arbetet men i NBG blir det mer rutinbrytande uppgifter, jag lär mig hela tiden nya saker, säger Börje Nilsson. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
En god hygienhantering minskar risken för skadedjur som i sin tur för in sjukdomar på campen.
En god hygienhantering minskar risken för skadedjur som i sin tur för in sjukdomar på campen. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
En veterinär kommer snabbt in i rutiner som ibland tar bort spänningen i arbetet men i NBG blir det mer rutinbrytande uppgifter, jag lär mig hela tiden nya saker, säger Börje Nilsson. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten
En god hygienhantering minskar risken för skadedjur som i sin tur för in sjukdomar på campen. Foto: Marcus Boberg/Försvarsmakten

Det finns lika många hundar som veterinärer i NBG, två stycken. Däremot finns det över 2000 soldater som i eventuella insatsområden kommer att utsättas för hälsorisker. Sådana risker går att undvika med noggrann översyn menar Börje Nilsson.
– Vanliga fel som soldaterna gör är att slarva med rutiner. Då gäller det att vi utbildar soldaterna så att sjukdomar förebyggs.

I Sverige arbetar veterinärer främst med att vårda sällskapsdjur som hundar och katter. För Börje gäller det däremot omvända arbetsuppgifter, han ska istället veta vilka sjukdomar kan spridas till människan via djur och insekter och hur man på bästa sätt undviker att drabbas.
– Det räcker med att man bara byter miljö så är det helt andra problem man stöter på.

Förtänksamhet viktigt

I Afghanistan finns det ökenråttor som bär på parasiten Leishmaniasis, via sandflugorna kan parasiten spridas till människan. Detta kan i sin tur orsaka sårbildningar, avmagring och diarré. Därför gäller det att redan i uppbyggnadsstadiet av en förläggningsplats veta var i området risken att utsättas är minimal. Sådant arbete utgör en del av veterinärernas arbete. Andra arbetsuppgifter rör sig mycket om utbildning i hygien och sanering, att exempelvis alltid sprita händerna före utspisning.
– Det är viktigt att föregå med gott exempel. Många gör inte som man säger utan som man själv gör.

Världens bästa jobb

Börje Nilsson hade under sin civila karriär arbetat som hundkirurg innan han övergick att på heltid arbeta som veterinär inom Försvarsmakten. Enligt honom tar det ungefär tre år att göra det mesta i kirurgväg, sedan upprepas bara alla vårdmoment om och om igen. Inom Försvarsmakten stöter han däremot på nya utmaningar hela tiden.
– Jag brinner verkligen för det jag gör! Jag lär mig hela tiden nya saker och det här är verkligen världens bästa jobb.

Som veterinär har Börje varit med och startat upp projekt och varit på olika uppdrag i Liberia, Kosovo, Afghanistan och Tchad. Enligt honom är det viktigt med ny kunskap och erfarenhet för att hans arbete skall bli så bra som möjligt. Från och med januari går han och hela stridsgruppen in i beredskap och då hoppas Börje Nilsson att hans arbete skall bidra till ett friskare försvar.