Kroatiska helikoptrar övar med Nordic Battlegroup

Sedan några dagar tillbaka finns två kroatiska helikoptrar på F 17 i Ronneby. De ska öva tillsammans med Nordic Battlegroup för att vara ett möjligt stöd om styrkan sätts in under första halvåret 2011.

De kroatiska helikoptrarna blir ett bra komplement till de sex Helikopter 15 som NBG förfogar över. Foto: Kent Löving/F 17/Försvarsmakten
Uppställning för fotografering vid en pressträff på F 17 i Kallinge.
Uppställning för fotografering vid en pressträff på F 17 i Kallinge. Foto: Kent Löving/F 17/Försvarsmakten
Den ena av de kroatiska helikoptrarna.
Den ena av de kroatiska helikoptrarna. Foto: Kent Löving/F 17/Försvarsmakten
Alla ser fram emot samarbetet vid NBG:s slutövning.
Alla ser fram emot samarbetet vid NBG:s slutövning. Foto: Kent Löving/F 17/Försvarsmakten
Uppställning för fotografering vid en pressträff på F 17 i Kallinge. Foto: Kent Löving/F 17/Försvarsmakten
Den ena av de kroatiska helikoptrarna. Foto: Kent Löving/F 17/Försvarsmakten
Alla ser fram emot samarbetet vid NBG:s slutövning. Foto: Kent Löving/F 17/Försvarsmakten

Den ena kroatiska helikoptern har utrustning ombord för att vårda skadade under vidare färd till fältsjukhus eller annan kvalificerad vård. Klas Petersson vid flygtaktiska staben säger att helikoptrarna blir ett bra komplement till de sex Helikopter 15 som Nordic Battlegroup, NBG, förfogar över.

– Områden där NBG kan komma att sättas in, har sannolikt en begränsad infrastruktur. Det är i alla fall något som vi måste planera för och mer eller mindre räknar med. Det är därför helikoptrar blir en så värdefull komponent i styrkan. Både för att transportera personal och utrustning, men också för att snabbt kunna undsätta skadade.

Deltar i slutövningen

Försvarsmakten fick kontakt med Kroatien för ungefär ett år sedan. Det var i samband med att myndigheten undersökte om det gick att snabbt få sjukvårdshelikoptrar till Afghanistan. Senare, i och med att USA förstärkte sitt bidrag för hela Afghanistan, förstärktes även det norra områdets tillgång till helikoptrar.

– Därmed blev inte vårt behov lika akut och Försvarsmakten återgick till sin grundplanering som innebär att svenska sjukvårdshelikoptrar ska vara på plats i Afghanistan till våren. Vi fortsatte dock att hålla kontakten med Kroatien, säger Klas Petersson.

I de fortsatta kontakterna med Kroatien uppenbarade sig möjligheten att komplettera och förstärka Nordic Battlegroup med ytterligare helikoptrar. Resultatet av förhandlingar har blivit att det nu finns ett första avtal på plats. Det är det som möjliggör för kroaterna att delta i NBG:s slutövning Joint Action.

Ett tjugotal personer

Det kroatiska bidraget består av två stycken helikopter Mi-8 (som vid en eventuell insats byts till Mi-17) och drygt 20 personer: piloter, tekniker och medicinsk personal. De kommer att ingå i NBG:s flygkomponent Expeditionary Air Wing.

Inom NBG finns även andra resurser för medicinsk evakuering i form av ambulanser, bland annat sådana som kan köras in i ett transportflygplan för vidare transport till fältsjukhus om det skulle behövas.