Hemvärnet kämpar mot vattnet

Under gårdagen och natten arbetade Jonas Andersson tillsammans med sina kollegor i Kalmars hemvärnsbataljon med att fylla sandsäckar och att bygga ihop barriärer.

Jonas som till vardags är mjölkbonde på Öland höll igång från halv elva på förmiddagen och var inte hemma på Öland igen förrän efter klockan ett på natten.
– Vi var 16 -17 stycken som skruvade ihop 200 meter barriärer. Allmänheten tittade på och vi möttes av blandade reaktioner, bland alla positiva röster fanns även de som önskade sig större och snabbare insatser, berättar Jonas Andersson. Det var besvärligt i och med halkan och mörkret. Klafsigt och kladdigt.

Enligt lagen om skydd mot olyckor har räddningstjänsten i Kalmar begärt stöd av Försvarsmakten. Även räddningstjänsten i Emmaboda/Torsås har begärt stöd av Försvarsmakten.
– Just nu är vi 32 man ur Kalmar hemvärnsbataljon som är insatsberedda och inväntar begäran från räddningsledningen, sa Hans Karlsson, militär insatschef från Kalmar- och Kronobergsgruppen på torsdagsmorgonen.

Igår arbetade Hemvärnet med att bygga barriärer för att hindra vattnet i Ljungbyåns vattensystem att svämma över sina bräddar.
– Jag skickade hem mina mannar efter 16 timmar, berättar Hans Karlsson.

Arbetet har under torsdagen bedrivits på flera ställen i trakterna kring Kalmar och i olika vattendrag.