Hästen firades med musik

Livgardets dragonmusikkårs stora festkonsert blev ett både pampigt och glädjefullt firande. Både av musik och av hästen, då kvällen arrangerades med anledning av Beridna högvaktens 25-årsjubileum.

Musik förstärker upplevelser och LDK valde att stärka känslan för hästen och Försvarsmaktens insatser med bildspel. Initiativet uppskattades mycket bland besökarna. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Konferencier Hans G Lindskogs beröm av ”hela Sveriges LDK” visste inga gränser. Konserten och födelsedagsfirandet fyllde nästan hela Konserthuset.
Konferencier Hans G Lindskogs beröm av ”hela Sveriges LDK” visste inga gränser. Konserten och födelsedagsfirandet fyllde nästan hela Konserthuset. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Konferencier Hans G Lindskogs beröm av ”hela Sveriges LDK” visste inga gränser. Konserten och födelsedagsfirandet fyllde nästan hela Konserthuset. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Konserten är den största konsert som Livgardets dragonmusikkår, LDK, gör på året. Den röda tråden var hästen, ett givet val när kvällen även var föreningen Beridna Högvaktens stora 25-årsjubileumskonsert. Temat förstärktes av konferencier, tv-kommentatorn Hans G Lindskogs, erfarenheter från travbanorna.

Musikkåren, som nyss är hemkommen från en stor turné i Tyskland, gjorde ingen besviken utan bjöd som vanligt på en blandad repertoar. Ena stunden är det svagt och lätt och i nästa stund är det så starkt som nästan bara en blåsmusikkår kan spela.
– Vi ska kunna spela i alla miljöer. Vår specifika kompetens är att spela under skiftande förhållanden, både under marsch, till häst, inom- och utomhus, mörker och kyla. Det är där vi har vår huvuduppgift. Därför är det roligt att få komma in i bekväma stugvärmen och den akustik som gör att vi kan verka optimalt på den musikaliska banan, säger Gustav Lundström, musikdirektör i LDK.
– Samtidigt vill vi ta med ute-upplevelsen in i Konserthuset. Det behöver inte vara trist och uppknäppt bara för det är konsert.

Ett bildspel till musiken gav publiken in inblick i livet bakom kulisserna, det vill säga vardagen på Livgardets kavallerikasern där både hästar och musikkåren håller till. Ett annat bildspel visade bilder från Försvarsmaktens insatser - ett värdigt exempel på när musiken verkligen förstärker en upplevelse. Tankarna skänktes till dem som någonstans i världen gör en insats.

En av dem som berördes var Jalang Hussein. Det var hennes första konsert med militärmusik och hon lämnade salen med en känsla av att det här är något hon missat.
- Jag trodde att det bara skulle vara en massa marscher men det gick rakt in i mitt hjärta. Jag är imponerad över musikerna, hur de i vissa stunder gick in så mycket för vad de gjorde. Det berörde mig och jag fick rysningar, säger hon.

Den 10 december lämnar de åtta rekryterna (frivilliga soldater) som tjänstgjort i LDK kåren. De elva nya som ska spela med LDK nästa år är redan inne och genomför grundläggande soldatutbildning.

Fotnot: För er som vill se mer om livet bakom kulisserna på beridna vaktparaden bjuder Livgardet och föreningen Beridna högvakten in till stallvisning den 5 december klockan 12.30.

Länk till www.beridnahogvakten.se


På lördag, 20/11, gästar LDK Örebro konserthus. Konserten börjar klockan 17. Biljetter säljs via Ticnet eller Örebrokompaniet, 019-212121.