Gripna efter raketgevärsattack

Efter attacken mot en svensk-finsk patrull där en svensk officer och två finska soldater skadades har operationer i området fortsatt. Under lördagen kunde afghansk polis gripa fyra misstänkta gärningsmän.

Svenska och finländska enheter deltog i sökoperationen efter raketgevärsattacken i fredags. Foto: Tobias Larsson/Försvarsmakten
Operationen leddes av afghansk polis.
Operationen leddes av afghansk polis. Foto: Tobias Larsson/Försvarsmakten
Polisen bevakade området där operationen genomfördes.
Polisen bevakade området där operationen genomfördes. Foto: Tobias Larsson/Försvarsmakten
Operationen leddes av afghansk polis. Foto: Tobias Larsson/Försvarsmakten
Polisen bevakade området där operationen genomfördes. Foto: Tobias Larsson/Försvarsmakten

Efter attacken ringade enheter från PRT MeS (Provincial Reconstruction Team Mazar-e-Sharif) in det område där de misstänkta förövarna ansågs uppehålla sig. Under fredagseftermiddagens operation fick svenska enheter stridskontakt med motståndare i området vid två tillfällen. Motståndarna drog sig undan efter att elden från dem besvarats av det svenska förbandet på platsen.

Dessa händelser ledde till att den afghanska polisen och svensk–finländska enheter ur PRT MeS under natten till lördagen den 20 november genomförde en gemensam sökoperation i byn Arzan Kar. Denna ligger väster om Mazar-e-Sharif, i närheten av platsen där raketgevärsattacken skedde i fredags. Enligt uppgifter till polisen var det till dessa hus som de misstänkta förövarna flydde efter fredagens attack. I samband med sökoperationen greps fyra misstänkta män av afghansk polis som också hittade bland annat ammunition och talibanpropaganda. De gripna fördes till en lokal polisstation för ytterligare förhör.