Fotboll förenar i Bosnien-Hercegovina

För att stärka samhörigheten och för att fortsätta att bygga ett mångkulturellt samhälle ordnade Eufor en stor fotbollsturnering för ungdomar. Turneringen har pågått under hela hösten och 192 lag från skolor i hela Bosnien-Hercegovina deltog.

Chefen för hela Eufor, general Bernhard Bair från Österrike, delar ut första pris till lagkaptenen från Banovićiskolan. Foto: Eufor
VIP-läktaren med flera höga officerare från Eufor och hejande elever.
VIP-läktaren med flera höga officerare från Eufor och hejande elever. Foto: Eufor
Thomas Gillman delar ut svenska priser till vinnarna.
Thomas Gillman delar ut svenska priser till vinnarna. Foto: Eufor
VIP-läktaren med flera höga officerare från Eufor och hejande elever. Foto: Eufor
Thomas Gillman delar ut svenska priser till vinnarna. Foto: Eufor

Turneringen avslutades i Sarajevo där tio lag gjorde upp om platserna i finalen. Den 24 november möttes Banovićiskolan och Mustafa Ejubović Šejhskolan i en intensiv finalmatch inför en stor, entusiastisk publik med supportrar som rest dit från alla städer som deltagit i turneringen. Vid prisutdelningen fick de två finallagen var sin resa till Tyskland respektive Storbritannien. Sverige skänkte en uppsättning med fotbollsutrustning till det vinnande laget från Banovićiskolan.

I samband med matcherna har Eufor passat på att informera om risken för minor och oexploderad ammunition som finns kvar sedan kriget. Det är livsviktig kunskap för barn i Bosnien-Hercegovina.

Chefen för Eufor höll ett tal efter finalen. Han riktade en särskild uppmaning till deltagarna att komma ihåg att de är landets framtid och att sport i alla former är en förenande kraft.