Fokus på träning

Vanja Kollmann ingår i Försvarsmaktens elitsatsning. Halva arbetstiden får hon ägna sig åt sin stora passion, motorcykel. I år har Vanja Kollmann satsat hårt på förberedelse. Målet har varit olika tävlingar, just nu är hon i Mexico för Lag-VM.

Vanja Kollmann och hennes stora passion, motorcykeln Foto: Robert Tranberg/Försvarsmakten
Sit-ups och armhävningar på pilatesbollen, är de övningar i Träna som Vanja gillar bäst.
Sit-ups och armhävningar på pilatesbollen, är de övningar i Träna som Vanja gillar bäst. Foto: Robert Tranberg/Försvarsmakten
Sit-ups och armhävningar på pilatesbollen, är de övningar i Träna som Vanja gillar bäst. Foto: Robert Tranberg/Försvarsmakten

Har man en hård fysisk prövning framför sig behöver man vara fysiskt förberedd. För Vanja Kollmann är träningen a och o. Fysiskt stark känner hon sig även beredd på den uppgift som Försvarsmakten ytterst har – att kunna försvara Sverige vid angrepp av en främmande makt. 

– Jag vet hur det är att befinna sig i en oerhört pressad situation, eftersom jag tävlar. Kan man handskas med en tävlingssituation klarar man av att hantera andra oväntade situationer, säger Vanja Kollmann. 

Tre timmars träning på arbetstid

Utöver träning och tävling i motorcykelsport utnyttjar Vanja de tre timmarna som man får träna på arbetstid. Det gäller för alla som jobbar i Försvarsmakten.

Man blir fysiskt och psykiskt stark av att träna och det resulterar att vi har få sjukskrivningar och ett bra arbetsklimat. Jag löptränar långdistans och intervall, styrketränar bål, överkropp och ben och ibland går jag på spinning.

Sugen på att bli soldat men osäker på om du håller måttet?

Nu finns en bok som ger alla tips du behöver för att komma i form för soldatlivet. Vanja Kollmann har stor nytta av boken och rekommenderar den varmt. Den finns att ladda ner under 'Relaterade dokument' i högerspalten.

Vilka favoritövningar har du i boken?

– Jag gillar alla övningar med pilatesbollen. Det är ett enkelt verktyg som gör övningen dubbelt så jobbig. Man får jobba med fler muskler för att hålla balansen. Mina favoritövningar är sit-ups och armhävningar på bollen.